Фірма Rimac побудувала роботаксі без керма і педалей

27.06.2024   19:15    269

Електрокар оснащений системою автоматизованого управління Mobileye Drive з купою датчиків, камер і лідарів. У салоні тільки два крісла з різними режимами для роботи і відпочинку і широкоформатна 43-дюймова панель, куди, крім розважального контенту, виводяться дані про поїздку. Комерційна експлуатація роботаксі розпочнеться 2026 року, і з часом машини з’явиться в найбільших містах Європи та Близького Сходу.

Компанія Verne (названа на честь Жюля Верна), заснована Мате Рімацом і двома його колегами з Rimac Group, Марко Пейковичем і Адріано Мудрі, представила концепт роботаксі, яке запустять у Загребі 2026 року. Однооб’ємник заявлений як частина нового сервісу безпілотних поїздок. Він побудований на спеціально розробленій платформі і використовує систему автоматичного водіння Mobileye Drive, яка працює на основі даних, отриманих від сенсорів, камер, радарів і лідарів.

Останні новини:  Новий кросовер Toyota RAV4 розсекретили до прем’єри

Verne
Verne

Оскільки обіцяний рівень автономності не нижчий за четвертий, то електрокар позбавлений будь-яких органів управління. Відмова від керма і педалей дала змогу переглянути компонування салону і зробити компактну машину просторішою за “Роллс-Ройс”. Сидіння в роботаксі мають п’ять рівнів комфорту. Розважальна система включає 43-дюймову панель і 17 динаміків. Управління її функціями винесено на тачпад, розташований між кріслами.

Останні новини:  Фахівці назвали поширені звички, які вбивають ваш автомобіль
Verne
Verne
Verne
Verne

Початком і закінченням поїздки завідує фізичний перемикач Median, який, за словами розробників, потрібен щоб пасажир, як і раніше, відчував контроль над машиною. Крім цього, у електрокара є круглий панорамний дах Halo і оббивка зі зносостійких матеріалів. Передбачається, що викликати роботаксі користувачі будуть за допомогою спеціального додатка. Причому попередньо можна буде налаштувати температуру, освітлення і навіть вибрати запах у салоні.

Останні новини:  Чому китайські автівки не варто купувати вживаними та яких машин варто уникати
Verne

У кожному місті присутності Verne розгорнуть так званий материнський корабель (Mothership) – місце, де електрокари обслуговуватимуть, митимуть і ремонтуватимуть. Першими скористатися новим сервісом зможуть жителі Загреба, потім роботаксі хочуть запустити у Великій Британії, Німеччині та на Близькому Сході – загалом складно підписані угоди з владою 11 міст, і ще з 30 тривають переговори. Роботаксі розглядається як доповнення до громадського транспорту і засобів індивідуальної мобільності. А ще електрокари мають знизити частоту використання особистих автомобілів.






nnews.com.ua