Астрономи зафіксували незвичайний сигнал із космосу

09.06.2024   07:30    25

Астрономи виявили унікальну нейтронну зірку, яка обертається надзвичайно повільно і випромінює радіохвилі. Цей об’єкт, названий ASKAP J1935+2148, кидає виклик існуючим теоріям про поведінку нейтронних зірок.

Нейтронні зірки зазвичай обертаються дуже швидко і випромінюють регулярні імпульси радіохвиль. Однак ASKAP J1935+2148 має період обертання 53,8 хвилини і проявляє три різні стани випромінювання: яскравий імпульс радіохвиль, слабкий імпульс і період спокою. Яскравий імпульс триває від 10 до 50 секунд, слабкий — 370 мілісекунд, і він у 26 разів слабший за яскравий.

Останні новини:  На Одещині знайшли косметичку античної доби

«Знайти нейтронну зірку, що випромінює радіопульсації з такою повільною швидкістю, надзвичайно незвично», — заявив доктор Маніша Калеб з Інституту астрономії Сіднейського університету.

Дослідження, що проводилися протягом восьми місяців за допомогою телескопа ASKAP в Австралії та радіообсерваторії MeerKAT у Південній Африці, показали, що характер випромінювання об’єкта змінюється. Це відкриття може змінити наші уявлення про нейтронні зірки.

Існує гіпотеза, що ASKAP J1935+2148 може бути не нейтронною зіркою, а білим карликом з винятковим магнітним полем, що є рідкістю. Або це може бути подвійна система зі ще однією нейтронною зіркою або білим карликом.

Останні новини:  Зонд NASA Juno виявив новий великий вулкан на супутнику Юпітера Іо

«Цей об’єкт демонструє три різні стани випромінювання, кожен з яких має свої унікальні властивості. Якби сигнали не виходили з однієї точки на небі, ми б не повірили, що це один і той самий об’єкт», — додав доктор Калеб.

Відкриття викликає питання про те, як нейтронні зірки і білі карлики виробляють радіохвилі і які процеси відбуваються в їхніх надрах. Додаткові спостереження необхідні для подальшого розуміння цього феномена.

Останні новини:  Науковці визначили, чим насправді харчувалися пірати у давнину

Стаття про це відкриття опублікована в журналі Nature Astronomy.