Неандертальці використовували кістки для виготовлення списів: нове відкриття переписує історію

14.09.2024   22:30    561

Археологи виявили надзвичайно незвичайний артефакт неандертальців на розкопках в Іспанії, який змушує їх переглянути те, що ми знаємо про ці вимерлі види людей та їхні технології. Дослідники знайшли єдиний відомий приклад списа з кінської кістки, що свідчить про те, що ці давні гомініди могли виготовляти мисливські знаряддя з таких матеріалів.

Технології з використанням кісток не є незвичними для видів гомінідів. Їх спостерігали в різних контекстах, де жили наші давні предки та інші вимерлі види, деякі з яких датуються Нижнім палеолітом. Найраніші приклади були знайдені в Південній Африці (датуються приблизно 2-1,5 мільйона років тому) та на стародавньому розкопі в Танзанії (датуються приблизно 1,8-0,8 мільйона років тому).

В Європі є докази використання кісткових інструментів на кількох переднеандертальських місцях: Боксгров, Англія; Гран Доліна, північна Іспанія; Кастель ді Гвідо та Ісолетта в Італії; і Більцінгслебен та Шенінген у Німеччині.

Раніше були знайдені неандертальські кісткові інструменти, включаючи кістки, оброблені та вирізані для очищення шкіри або використання як молотки, клини, копачі та інші цілі. Зазвичай це були мінімально модифіковані інструменти, які асоціювалися з діяльністю на основі кам’яних (літичних) інструментів, які вони зазвичай нагадували.

Читайте також:  Телескоп NASA показав залишок наднової зірки в космосі

Проте до цього часу не було доказів того, що неандертальці використовували кісткові інструменти для таких видів діяльності, як полювання. Тому відкриття списа на розкопках в ущелині Абрик Романі, поблизу Барселони, Іспанія, є важливим розвитком.

Останні новини:  У Норвегії знайшли скарб IX століття, який належав вікінгам

Ущелина Романі була місцем табору для неандертальців приблизно від 75 000 до 40 000 років тому і використовувалася ними практично до моменту їх вимирання. Протягом останніх 40 років розкопки на цьому місці зафіксували різні види поселення та способи життя неандертальців того часу.

Під час останніх розкопок команда археологів з Каталонського інституту палеоекології людини та соціальної еволюції (IPHES) знайшла різні інструменти неандертальців, виготовлені з каменю, дерева та кістки, але спис є, мабуть, найімпозантнішим.




Щоб ідентифікувати його як інструмент, призначений для використання як зброя, археологи повинні були врахувати різні фактори. По-перше, кінчик списа, який датують приблизно 50 000 років тому, має мікроскопічні лінійні сліди ударів та тріщини на кінчику, які є характерними для списа.

Читайте також:  В Англії знайшли давньоримські кавалерійські мечі

Таким чином, він демонструє ознаки навмисного оброблення. Крім того, ця форма також має сліди установки на ручку, що свідчить про те, що її було створено для кріплення до дерев’яного стержня.

Останні новини:  У руслі струмка в Айові знайшли череп мастодонта віком 13 600 років

“Абрік Романі сприяє нашому розумінню поведінки неандертальців під час полювання та значення композитних кісткових інструментів у їх технологічному репертуарі 50 000 років тому”, – пояснюють автори дослідження.

“Це відкриття підкреслює гнучкість і адаптивність технологій неандертальців, надаючи докази кісткової технології, яка іноді прихована в археологічному записі та пропонуючи цінні інсайти в їх стратегії полювання під час середнього палеоліту.”

Деякі раніше припускали, що неандертальці виготовляли кісткові інструменти, коли у них не було достатньо кам’яних альтернатив, але дослідники відкидають цю гіпотезу в даному контексті. Це пов’язано з наявністю великої кількості литицьких сировин та самих кам’яних інструментів на цьому місці.

“Є навмисність у виробництві та формуванні інструмента,” додають вони.

Можливо, що кістковий шматок був оброблений з довших кісток, таких як кістки ноги коня або оленя, які були зламані для доступу до їхнього мозкової речовини. Тому невідомо, чи неандертальці, які виготовили спис, вже вибрали кістку для цієї мети, чи просто використовували її як вторинний варіант.

Читайте також:  Вчені дослідили кількість життів та їх тривалість на Землі

Але наскільки незвичайне це відкриття? З одного боку, ми знаємо, що види гомінідів виготовляли кісткові інструменти задовго до того, як неандертальці це робили. Можливо, що кісткові списки були більш поширеними, ніж ми вважаємо, але просто не збереглися в археологічному запису. Що ми знаємо, так це те, що виробництво кісткової зброї стало більш поширеним у середньому кам’яному віці, переважно завдяки сучасним людям.

Останні новини:  Марсіанські павуки вперше відтворені в лабораторії NASA

Кісткова промисловість груп неандертальців на Абріку Романі “розширює наше знання про їхню технологію полювання, завдяки їхнім технічним навичкам формування та використання кістки як сировини”, – констатують автори.

Це також надає більше розуміння їхньої поведінки під час полювання, що “відкриває шлях для майбутніх досліджень у зростаючій галузі ранньої кісткової технології, пропонуючи потенціал для виявлення додаткових інсайтів у використанні ресурсів, технологічній поведінці та стратегіях існування давніх людських груп.”