Зонд NASA Juno виявив новий великий вулкан на супутнику Юпітера Іо

14.09.2024   23:30    275

Дослідники виявили новий величезний активний вулкан на супутнику Юпітера Іо. Це сталося, коли науковці порівняли знімки однієї локації, зроблені двома місіями NASA з різницею у часі у понад 25 років.

Зображення нового вулкану були зроблені цього року космічним апаратом NASA Juno та його камерою JunoCam під час прольоту повз Іо, який є найбільш вулканічним тілом Сонячної системи. Знімки були зроблені на нічному боці Іо, який на той момент освітлювався лише відбитим від Юпітера сонячним світлом.

Зонд NASA Juno виявив новий великий вулкан на супутнику Юпітера Іо

Коли вчені порівняли ці знімки зі знімками тієї ж області на південь від екватора Іо, зробленими космічним апаратом Galileo в листопаді 1997 року, то побачили, що раніше в цьому місці не було ніяких вулканічних об’єктів. Це означає, що цей величезний вулкан був утворений в якийсь момент протягом останніх 27 років.

Останні новини:  Робот відкрив дивовижне джерело їжі для глибоководних мешканців океану

“Наші нещодавні знімки JunoCam показують багато змін на Іо, в тому числі цю велику, складну вулканічну структуру, яка, здається, утворилася з нічого з 1997 року, – сказав менеджер з перспективних проєктів компанії Malin Space Science Systems, Inc. Майкл Рейвін. Ця компанія спроєктувала, розробила та експлуатує JunoCam у межах місії NASA Juno.




Зонд NASA Juno виявив новий великий вулкан на супутнику Юпітера Іо

На зображені JunoCam видно область на східній стороні вулкана, що забарвлена в червоний колір. Вчені вважають, що це сірка, яка спочатку була викинута в космос, а потім повернулася та залишилася на поверхні Іо. На заході видно два темні потоки лави довжиною приблизно 100 км, оточені двома сірими круглими відкладеннями.

Останні новини:  Науковці розшифрували найдавнішу карту світу

Під час трьох прольотів, що відбувалися у 2023 та 2024 роках, камера JunoCam зафіксувала загалом дев’ять шлейфів, пов’язаних з активною вулканічною діяльністю на супутнику. Також на знімках були нові потоки лави та інші поверхневі відкладення.

Іо, який трохи більший за наш Місяць, знаходиться між колосальним Юпітером та його супутниками – Європою і Ганімедом. Їхні гравітаційні сили постійно впливають на надра Іо, розтягуючи їх та генеруючи тепло, що призводить до вулканічної активності по всій поверхні супутника. Вважається, що під час виверження на поверхню потрапляє розплавлена сірка та її сполуки.

Останні новини:  Стала відома причина, чому озонова діра відкриватиметься десятиліттями

Зонд NASA Juno виявив новий великий вулкан на супутнику Юпітера Іо

Зонд NASA Juno був запущений у 2011 році, і він досяг системи Юпітера за 5 років. Основна місія космічного апарата завершилася ще влітку 2021 року, але він працює і надалі, тож його можливостями варто продовжувати користуватися. Продовжена місія триватиме до вересня 2025 року, і на офіційній сторінці місії регулярно публікуються фото, зроблені JunoCam.