Українські науковці показали золотий перстень короля Речі Посполитої

14.09.2024   21:30    1879

Представники Національного музею історії України показали, як виглядає золотий перстень із бірюзовою вставкою, який, за легендою, належав королю Яну ІІІ Собеському, пише Успіх in UA.

Про це йдеться на сторінці “Скарбниця Національного музею історії України” у Facebook.

Прикраса походить з колекції відомого польського історика і мистецтвознавця Владислава Лозінського, і саме він зазначив у каталозі належність персня королю-переможцю.

Останні новини:  Робот відкрив дивовижне джерело їжі для глибоководних мешканців океану

Вірогідно, перстень виготовлено ще у XVI столітті. Про це говорять особливості декору, властиві для часів Пізнього Відродження.

Вставку зроблено із бірюзи блакитного кольору. В Європі цей камінь називали турецьким, оскільки його родовища знаходяться у Персії, а отже до європейців бірюза потрапляла за посередництва турок.

“Його наділяли різними властивостями. Бірюзу вважали каменем мужності і оздоблювали ним зброю. Це був визнаний камінь ніжності, і закохані дарували один одному прикраси з ним. Це був могутній талісман, за допомогою якого зцілювали хвороби, а монархи часів Середньовіччя і Відродження за його допомогою визначали чи є отрута в напоях”, – додали фахівці.