Яким було Сонце мільярди років тому: телескоп Габбл показав це на новому знімку (фото)

23.05.2024   08:30    1226

Нове зображення показує яскраве сяйво дуже молодої зірки і саме такою в далекому минулому було наше Сонце.

Неможливо зазирнути в минуле і побачити, яким було Сонце приблизно 4,6 млрд років тому незабаром після своєї появи. Але за допомогою спостережень за далекими і не дуже молодими зірками можна уявити собі це. На новому зображенні космічного телескопа Хаббл показано відразу три дуже молоді за космічними мірками зірки, але одна з них виділяється, пише Space.

Хоча зараз Сонце є відносно спокійним джерелом тепла і світла для Землі, приблизно 4,6 млрд років тому новонароджена зірка була набагато активнішою. Під час перетворення на зірку на головній послідовності на Сонці приблизно щотижня відбувалися спалахи надзвичайної потужності, хоча яскравість нашої зірки була на 30% меншою, ніж зараз.

Астрономи вважають, що незважаючи на те, що молоде Сонце було більш тьмяним і виділяло менше тепла і світла, цього було достатньо для того, щоб на Землі підтримувалися потрібні умови для виникнення життя.

Останні новини:  Американські астронавти провели екскурсію космічним кораблем Starliner (відео)

Через мільйони років після свого народження в ядрі Сонця почався термоядерний синтез водню, і зірка стала набагато гарячішою та яскравішою. У результаті ще мільйонів років еволюції Сонце стало тією зіркою, яку ми всі знаємо зараз.

Не можна повернутися в минуле і побачити всі стадії перетворення Сонця, але за допомогою телескопа Габбл можна побачити дуже молоді за космічними мірками зірки, схожі на Сонце, які з’являються в різних частинах Всесвіту.

Останні новини:  Китайські науковці розробили найефективнішу у світі сонячну панель
зірки, молоде Сонце, HP Tau Fullscreen
Однією з таких молодих зірок є HP Tau, яку можна побачити на новому знімку, де вона розташована на вершині своєрідного трикутника з яскравих зірок
Фото: NASA

Однією з таких молодих зірок є HP Tau, яку можна побачити на новому знімку, де вона розташована на вершині своєрідного трикутника з яскравих зірок. Вони знаходяться всередині туманності, то хмари з газу та пилу, яка світиться блакитним світлом завдяки тому, що відбиває світло молодих зірок.




За словами вчених, зірка HP Tau народилася приблизно 10 млн років тому і є наймолодшою з групи сусідніх зірок. Світло від цієї зірки подолало відстань у 550 світлових років, щоб його зміг побачити телескоп Габбл.

Останні новини:  Вчені виявили що телевізор знижує розумові здібності людей

За словами астрономів, у ядрі зірки ще не почався термоядерний синтез, тобто вона ще перебуває на стадії перетворення на зірку на головній послідовності. Поки що зірка оповита густою хмарою з газу і пилу, але в майбутньому вона перетвориться на зірку, схожу на Сонце.

У HP Tau періодично, а іноді й випадково, змінюється яскравість, і астрономи вважають, що це пов’язано з хаотичною природою молодої зірки. Випадкові зміни яскравості можна пояснити тим, що навколишня матерія падає на зірку і це призводить до появи потужних спалахів на її поверхні. Більш періодичні зміни яскравості ймовірно пов’язані з появою і зникненням плям на поверхні зірки.