Війна б'є по екології: експерт попередив українців про загрозу землетрусів і повеней

23.05.2024   07:30    250

Еколог Анатолій Павелко підкреслив, що війна вже завдає «надзвичайно великої шкоди». В Україні не виключені кислотні дощі, посилення повеней з паводками, катастрофічні посухи та навіть неприродні землетруси.

Внаслідок бойових дій в Україні можуть посилитися паводки. Також є ризик повеней і неприродних землетрусів. Деталями у коментарі «Телеграф» 21 травня поділився еколог МБО «Екологія-Право-Людина» Анатолій Павелко.

Він повідомив, що війна завдає «надзвичайно великої шкоди на всіх рівнях», зокрема:

  1. руйнує природні комплекси — луки, степи, річкові екосистеми;
  2. забруднює довкілля осколками снарядів;
  3. спричиняє пожежі, виливання та горіння хімікатів, руйнування очисних споруд.
Останні новини:  Китайські науковці розробили найефективнішу у світі сонячну панель

В результаті таких пожеж у повітря потрапляє величезна кількість токсичних газів, які можуть спричинити кислотні дощі. Ці дощі отруюють ґрунт та ґрунтові води, а також завдають опіків рослинам.

«Бойові дії можуть спричинити погіршення повеневої й паводкової ситуації. Втім, першочергово це буде відбуватися в тих випадках, коли через бойові дії руйнується техногенно створений природний об’єкт», — попередив експерт.

Останні новини:  Чорне море відновилось після підриву Каховської ГЕС

Він нагадав про наслідки руйнування окупантами Каховської ГЕС, яке призвело до обміління водосховища. Паводки ж можуть відбуватися опосередковано.

Окрім того, в Україні вже знищено тисячі гектарів лісу. Це веде до катастрофічних посух, вітрової ерозії й видування верхнього шару ґрунту.

«Ймовірно, ми будемо ці явища спостерігати. Власне, ми вже їх спостерігаємо протягом останніх років на сході України, де дуже часто можна побачити пилові смерчі над зоною ведення бойових дій», — зазначив Павелко.




Зі слів експерта, даних про спричинення бойовими діями землетрусів поки немає, але на Донбасі такі ризики є. Він пояснив, що там територія дуже щільно насичена техногенними об’єктами. Удари важким озброєнням можуть спричинити руйнування шахт і підтоплення, а також техногенно зумовлені землетруси.

Останні новини:  Вчені виявили нову причину масового вимирання на Землі 500 млн років тому

«Вони зазвичай мають більш локальний характер, але наслідки можуть бути дійсно руйнівними», — підкреслив еколог.