Учені створили розробку, яка допоможе охолодити Землю

22.05.2024   23:30    782

Доктор Сюлін Руан — професор механіки в Університеті Пердью — і його команда вперше представили фарбу в 2020 році, яка може відбивати до 98 відсотків сонячних променів.

Зараз же цю фарбу планують використовувати, щоб боротися з глобальним потеплінням. Фарба може охолоджувати поверхні до 8 градусів за Фаренгейтом (4,4 за Цельсієм) вдень і до 19 градусів за Фаренгейтом (10,5 за Цельсієм) вночі.

Доктор Руан розповів, що сама фарба фізично прохолодна на дотик. Крім того, фарба відзначена нагородами: у 2021 році вона потрапила до Книги рекордів Гіннеса як найбіліша фарба за всю історію.

Останні новини:  Вчені знайшли докази існування кольорових чорних дір

«Насправді ми не намагалися розробити найбілішу фарбу у світі, — сказав доктор Руан. — Ми хотіли допомогти у боротьбі зі зміною клімату, а зараз це скоріше криза, і вона погіршується. Ми хотіли перевірити, чи можна допомогти зберегти енергію, одночасно охолоджуючи Землю».

Фарба не настільки біла, щоб на неї не можна було дивитися, додав Руан, тому що фарба розсіює світло. Його команда працює над створенням інших кольорів, які використовують той самий білий колір як основу.

«Вони будуть працювати не так ідеально, як білий, але краще, ніж деякі інші комерційні кольори», — сказав професор, додавши, що фарба ще не доступна для комерційного використання.

Не всі переконані, що фарба настільки ж ультраефективна, як і ультрабіла. Навіть доктор Руан зазначив, що його команда наразі використовує сульфат барію, який потрібно видобувати, а отже, він має негативний вплив на навколишнє середовище. Однак він повідомив, що фарба його команди не поступається іншим комерційним фарбам, оскільки більшість з них використовують діоксид титану, який також видобувається.

Останні новини:  Вчені визначили, чи полювали стародавні жінки на мамонтів

Доктор Джеремі Мандей, професор електротехніки та комп’ютерної інженерії в Каліфорнійському університеті в Девісі, розповів, що вплив фарби мінімальний.

«Це все одно, що вилити чашку звичайної води в океан», — сказав Мандей, пояснюючи, що сонце генерує в мільярд разів більше тепла, ніж Земля, а фарба просто відбиває сонячне тепло.




Ультра-біла фарба або інші методи охолодження у великих масштабах точно не є довгостроковим рішенням кліматичної проблеми, сказав доктор Мандей.

«Це те, що ви можете зробити в короткостроковій перспективі, щоб пом’якшити гірші проблеми, намагаючись тримати все під контролем», — додав він.