У Швеції поскаржились, що Путін поклав “обидва ока” на шведський острів Готланд у Балтиці

22.05.2024   22:21    553

Росія переглядає кордони на Балтиці, і російський лідер Володимир Путін вже придивляється до шведського острова Готланд. Про це заявив головнокомандувач Збройних сил Швеції Мікаель Біден, якого цитує Politico.

Готланд – другий найбільший острів у Балтійському морі, який належить Швеції. Острів має вигідне стратегічне розташування у центрі Балтійського моря – між Стокгольмом, країнами Балтії і російським ексклавом Калінінград.

“Я впевнений, що Путін навіть обома очима дивиться на Готланд. Мета Путіна — отримати контроль над Балтійським морем. Якщо Росія візьме під контроль і перекриє Балтійське море, це матиме величезний вплив на наше життя — у Швеції та всіх інших країнах, що межують з Балтійським морем. Ми не можемо цього допустити. Балтійське море не повинно стати ігровим майданчиком Путіна, де він лякає членів НАТО”, — заявив Біден, коментуючи плани росіян анексувати частину акваторії Балтійського моря.

Останні новини:  США виділяють $1,5 млрд на відновлення енергетики України

скріншот сторінки google.com/mapsскріншот сторінки google.com/maps
скріншот сторінки google.com/maps

Як зазначає Politico, російські “тіньові” танкери нещодавно були присутні у винятковій економічній зоні Швеції біля східного узбережжя Готланда. Приблизний флот із 1400 кораблів діє поза офіційним морським правом і офіційно не є частиною жодних збройних сил, тому НАТО має мало повноважень для дій. Минулого місяця Швеція заявила, що Європейська комісія розгляне шляхи боротьби з тіньовим нафтовим флотом Росії в своєму наступному пакеті санкцій.

У 2005 році Швеція повністю демілітаризувала Готланд, але у 2016 році вона змушена була повернути війська на острів через російську анексію українського Криму.

Останні новини:  Скільки країн візьмуть участь у Саміті миру: заява Швейцарії

“Якщо Путін вторгнеться на Готланд, він може загрожувати країнам НАТО з моря. Це було б кінцем миру та стабільності в Північному та Балтійському регіонах”, – сказав Біден.





expert.in.ua