Підтримка вітчизняної науки та винахідництва – головна інвестиція у спільну перемогу.

76

Багато часів Україна за своїм науковим потенціалом та практичною дослідницькою діяльністю займала перші місця не лише серед країн, так званого срср, але й і Східної Європи. Ми мали кількісне та відносне лідерство як за науковими працями, так і за фаховими дослідниками. Але останні 10 років стали випробуванням не лише для всього суспільства та держави в цілому, а й, зокрема, для вітчизняної науки. Закриття кафедр, евакуація університетів, виїзд науковців подалі від війни. Лише невелика кількість наукових центрів продовжують свою роботу, але, се ж таки в меншому обсязі.



Саме тому, з метою підтримки представників вітчизняної науки – професіоналів своєї справи у 2024 році незалежними ЗМІ півдня України (телеканали А1, ТВ-1, Gnews, City TV, Radio City 106.0FM, телеграм-канал «Дежурний Одесою») було засновано Національний народний рейтинг “Науковий лідер України“. Незважаючи на складний час, який переживає і Україна, і вітчизняна наука, конкурс зміг стати вагомою подією у науковому житті країни. Лише за перші кілька днів на сайті конкурсу були зареєстровані кандидатури десятків науковців та 17 найкращих ВНЗ країни.



«Ми не маємо права втратити наші наукові та освітні кадри. Без розвитку вищої школи не буде розвитку країни, прогресу та всього іншого. Цей рейтинг покликаний підтримати морально, іміджево, та просто показати тих вчених, яких ми повинні зробити відомими на всю Україну – країна має знати своїх героїв!» – говорить засновник Національного народного рейтингу «Науковий Лідер України», заслужений журналіст України, Кавалер орденів «За заслуги» ІІІ та ІІ ступеня Олександр Козир.

З 25 березня в Україні стартувало відкрите онлайн-голосування в рамках Національного народного рейтингу «Науковий лідер України», покликаного підтримати представників української науки та вітчизняної науково-педагогічної школи. Будь-який українець може до 15 травня проголосувати за учасників рейтингу або запропонувати свої кандидатури як вченому, так і ВНЗ.

Створення нової економіки має відбуватися на основі найсучасніших технологій та обладнання. А тому модернізація може бути здійснена лише одночасно з розвитком системи освіти, підготовки та перепідготовки національних кадрів. Ось чому відновлення України – це не лише про те, що потрібно зробити потім, після нашої Перемоги, а й про те, що потрібно робити вже сьогодні, не чекаючи на переможні фанфари.

Освіта — це надзвичайно складний і взаємопов’язаний організм, який зовні складається з молодшої, середньої та вищої школи, вони повинні працювати в унісон. Будь-який організм – це продукт еволюції, а науково-освітня діяльність, в основі якої лежить наукова школа, не є винятком.

За словами Олександра Козиря: «Українське суспільство має гідно оцінити працю нинішнього покоління науковців. Ми пишаємося не лише славетними іменами минулого української науки, такими як Ілля Мечников, Володимир Хавкін, Олександр Богомолець, Іван Пулюй, Євген та Борис Патони, Ігор Сікорський, Сергій Корольов та багато інших, а й з упевненістю дивимось у майбутнє нашої науки завдяки сьогоднішньому поколінню. вчених. Відкрити їх для суспільства, показати їхні праці та винаходи – наше завдання».

Зрозуміло, що сьогодні в умовах війни немає можливості провести масштабний захід, де можна було б усіх зібрати разом і віддати належну шану. Але після закінчення війни Олександр Козир планує провести такий урочистий захід у місті Києві, де зібрати вчених переможців рейтингу за цей рік, медиків переможців рейтингу за минулий рік та відзначити всіх переможців з усіма можливими почестями.

«Це було б не лише красиво, а й дуже соціально важливо, оскільки ми повинні давати орієнтири на майбутнє. А в сьогоднішніх умовах ми онлайн-форматі максимально постараємося відобразити внесок кожного вченого та надати йому велику людську подяку», — підсумував Олександр Козир.