Несподівана знахідка: Оливкова черепаха на східному узбережжі Австралії

23.05.2024   21:30    267

Коли Джанет та Стівен Бокселл побачили морську черепаху на пляжі Кемпвін у Квінсленді, Австралія, вони зрозуміли, що це не вид, який вони бачили раніше. Місяці потому вони дізналися, що це була оливкова рідлі черепаха, яка ніколи не відкладала яйця на східному узбережжі Австралії, незважаючи на десятиліття спостережень. У процесі вони, можливо, сприяли розширенню ареалу цього виду на нову територію.

Це важкі часи для морських черепах. Окрім проблем з надмірним виловом і пластиковими відходами в океані, морські черепахи, чия стать визначається температурою інкубації яєць, особливо страждають від глобального потепління.

Однією з переваг цих панцирних істот є те, що багато людей їх дуже люблять і готові захищати їхні яйця та молодняк, збільшуючи кількість тих, хто встигне дістатися моря. Особливо пощастило тим, що можуть стати першими оливковими рідлі черепахами, які вилупилися на східному узбережжі Австралії за десятиліття, а може й довше.

Морські черепахи відкладають великі кладки яєць, але мало хто з них виживає до дорослого віку. Велика частина проблем виникає через те, що з різних причин багато з них не встигають дістатися моря під час свого першого плавання. Група волонтерів “Mackay and District Turtle Watch” (MDTW) намагається дати зеленим та плоскоспинним черепахам, які вилуплюються на прилеглих пляжах, кращий шанс на виживання.

Читайте також:  Астероїд Рюгу наповнений молекулами, які створюють життя

“Це була серія випадкових відкриттів”, – розповіла Джанет Бокселл IFLScience. “Ми є волонтерами MDTW. Ми перевіряли пляж на сліди черепах о 4:20 ранку, коли побачили маленьку черепаху, що поверталася у воду. Ми відразу помітили, що вона рухалася асиметрично, а не використовувала симетричний рух, як плоскоспинні і зелені черепахи.”

Останні новини:  Українські науковці показали реконструкцію обладунку скіфського воїна
Несподівана знахідка: Оливкова рідлі черепаха на східному узбережжі Австралії

Світла було недостатньо для корисної фотографії, але пара подумала, що бачить молодого логерхеда. “Ми були дуже схвильовані, адже вони рідко гніздяться в нашій місцевості”, – додала Бокселл. “Гніздо також було незвичним, тому ми спочатку припустили, що вона не відкладала яйця, а лише рилася в піску. Ми зробили багато фотографій слідів і гнізда.”




Бокселли звернулися до більш досвідченого волонтера, Лінетт Галлахер, яка, після деякого пошуку, знайшла ямку з 90 яйцями. Можливо, через те, що черепаха не була звикла до місцевих припливів, яйця були відкладені занадто близько до води і могли бути затоплені під час наступного припливу. Волонтери перенесли їх вище на пляж. Наближення циклону призвело до другої релокації.

Останні новини:  Вчений назвав шість сценаріїв загибелі людства

Після цього Бокселли поїхали у відпустку, але сестра Джанет, Ширлі Сайді, доглядала за гніздом і побачила, як 34 черепашенят самостійно дісталися води. Знаючи, що деякі черепахи не мають сили звільнитися з гнізда, Сайді викопала і знайшла ще 12 живих, але все ще затриманих у піску. Вона випустила їх у воду.

Сайді зробила фотографії, але порівнюючи їх з зображеннями логерхедів в Інтернеті, помітила невідповідність – особливо у формі тіла та бокових лусок. Після ширших консультацій фотографії врешті-решт досягли доктора Кола Лімпуса, провідного австралійського експерта з морських черепах, який підтвердив, що це оливкові рідлі черепахи (Lepidochelys olivacea), виходячи з комбінації руху, розміру яєць та кількості бокових лусок.

Це було справжнім шоком. Хоча відомо, що оливкові рідлі черепахи мешкають у водах Великого Бар’єрного рифу, їх ніколи не спостерігали гніздячимися на східному узбережжі Австралії. Найближче місце гніздування знаходиться на західному узбережжі Квінсленду, за 2 000 кілометрів (1 200 миль) від Кемпвіна. Звіти про гніздування рідкісні в західній частині Тихого океану – найбільш численні місця знаходяться в Індії та Америці, кожне в іншому океані.

Читайте також:  Світло ночами підвищило ризик депресії на 30%
Несподівана знахідка: Оливкова рідлі черепаха на східному узбережжі Австралії

Знайти будь-який вид так далеко від дому було б шоком, але це особливо несподівано для оливкової очеретянки – виду, відомого синхронізацією відкладання яєць, щоб молодь вилупилася одночасно задля безпеки.

Останні новини:  До станції Вернадський завітав тюлень-крилеїд: фиркав на полярників

Чи це випадкова подія, чи те, що відбувалося протягом певного часу без помітних ознак, чи початок розширення ареалу оливкового хребта, ще належить з’ясувати. Волонтери по всьому узбережжю спостерігатимуть за цим. Якби не втручання MDTW, гніздо, безсумнівно, було б затоплене, що, ймовірно, знищило б будь-які шанси оливкових горлиць закріпитися в цій місцевості.

Оливкові черепахи – найпоширеніший вид морських черепах у світі, але навіть вони класифікуються як вразливі через масовий видобуток біля узбережжя Мексики та загрози, з якими стикаються всі морські черепахи.