Фізики науково обґрунтували твердження “Ворог мого ворога – мій друг”

07.05.2024   10:51    248

Теорія, яка і лежить в основі твердження “Ворог мого ворога – мій друг”, з’явилася близько 80 років тому і залишалася непідтвердженою. Вченим зі США вдалося довести її методами статистичної фізики.

Image by wayhomestudio on Freepik

Теорію когнітивного балансу, згідно з якою люди прагнуть гармонії в міжособистісних стосунках, сформулював австрійський психолог Фріц Хайдер у 40-х роках минулого століття. Збалансованими він назвав стосунки, коли в групі з трьох осіб усі одне одному подобаються або, якщо одній людині не подобаються двоє, то ці двоє дружать. Навпаки, про незбалансовані стосунки вчений говорив у ситуаціях, коли всі троє одне одному не подобаються або одній людині подобаються двоє, які не ладнають між собою, і виникає напруга.

Останні новини:  В Ісландії знайшли корабель апокаліпсису, який належав вікінгам



Таким чином, за Гайдером, за когнітивного балансу в суспільстві виконуються такі правила:

1. Ворог ворога – друг.

2. Друг друга – друг.

3. Друг ворога – ворог.

4. Ворог друга – ворог.

Теорію когнітивного балансу неодноразово намагалися підтвердити за допомогою моделювання соціальних зв’язків і математичних методів. Зробити це не вдавалося, оскільки більша частина моделей були занадто простими порівняно з реальними людськими стосунками, від яких залежить баланс у суспільстві. Існуючі моделі могли враховувати тільки один значущий фактор за раз, але в теорії Хайдера їх два. Дослідники з Північно-Західного університету в США побудували мережу соціальних зв’язків так, щоб вона враховувала обидва фактори одночасно. Результати їхньої роботи опублікував журнал Science Advances.



Автори наукової статті відобразили в моделі, по-перше, що не всі в реальному житті знайомі між собою (людина може ніколи не зустрітися з другом свого друга, якщо той живе на іншому кінці світу), і, по-друге, що деякі люди самі по собі більш доброзичливі, ніж інші (вони, найімовірніше, частіше будуть налаштовані позитивно). Теорію Гайдера перевіряли на матеріалі чотирьох великих наборів мережевих даних, які раніше сформували соціологи. База містила відомості з коментарів користувачів на новинному сайті Slashdot, спілкування конгресменів у Палаті представників, взаємодій між продавцями біткоїна і відгуків про товари на сайті споживчих відгуків Epinions.

Останні новини:  В Іраку знайшли дивну кам'яну скульптуру із зображенням богині кохання та війни

Нова модель показала, що великі мережі соціальних зв’язків послідовно узгоджуються з теорією когнітивного балансу. Крім того, вчені виявили закономірності, які можуть вказувати на правильність теорії для взаємодій усередині груп, більших за три особи. Чи виконуються правила Фріца Хайдера для чотирьох і більше індивідів, необхідно перевірити надалі.

Автори статті планують використовувати створену модель, щоб вивчити заходи зниження політичної поляризації. Однак, за їхніми словами, за її допомогою можна краще зрозуміти різні системи, в яких поєднуються позитивні та негативні взаємодії: наприклад, міжнародні відносини, нейронні мережі, комбінації лікарських препаратів.

Останні новини:  Учені розробили нову екологічно чисту батарею


cikavosti.com