Розкрито таємницю спірної картини Рафаеля (фото)

25.04.2024   16:31    1675

Нейромережа визначила, що одне з облич на знаменитій картині художника Рафаеля намалював не він.

Обличчя, про яке йдеться, належить Святому Йосипу. Його можна побачити в лівому верхньому кутку картини, відомої як Мадонна делла Роза.


Вчені насправді довго сперечалися, чи є картина оригіналом Рафаеля. Новий метод аналізу, заснований на алгоритмі штучного інтелекту, підтвердив гіпотезу про те, що принаймні деякі штрихи зробив не Рафаель.

Останні новини:  На відео Solar Orbiter зафіксовано пухнасті плазмові структури Сонця

Madonna della Rosa. (Museo Nacional del Prado)

Дослідники з Великої Британії та США розробили користувацький алгоритм аналізу, заснований на роботах знаменитого італійського художника. Вони навчили комп’ютер розпізнавати його стиль – мазки, вибір кольорової палітри, техніки тіней і не тільки. Вчені модифікували попередньо навчену архітектуру, розроблену Microscoft – ResNet50, у поєднанні з традиційною технікою машинного навчання, Support Vector Machine.



У той час як Мадонну, Немовля і Святого Іоанна нейромережа визначила як “створені руками Рафаеля”, Святого Йосипа це не стосувалося. Дослідники зазначають, що в попередніх дебатах про справжність картини саме його постать викликала найбільше суперечок. Тепер їм вдалося розкрити таємницю полотна.



St Joseph in the Madonna della Rosa. (Museo Nacional del Prado)

Коли вони перевірили всю картину цілком, висновки були неоднозначними. Але коли увагу нейромережі зосередили лише на обличчі святого, ШІ показав, що воно не належить пензлю Рафаеля. Можливо, його написав Джуліо Романо, один з учнів художника. Однак це лише гіпотеза.

Останні новини:  Телескоп Webb ще не знайшов життя на екзопланеті

На думку експертів, спірну картину написали на полотні з 1518 по 1520 рік. Саме в середині 1800-х років мистецтвознавці почали підозрювати, що Рафаель, можливо, не намалював усе полотно.


cikavosti.com