Успішно протестовано універсальну стратегію лікування фіброзу

04.05.2024   14:35    274

При фіброзі внутрішнього органу на місці здорової тканини з’являється рубцева, що призводить до порушення його функції. Група європейських учених працювала над створенням універсальної терапії проти фіброзу і тепер представила нове лікування. Воно ефективно блокує накопичення фіброзних тканин, нетоксичне і може застосовуватися за різних станів – від косметичних дефектів до аутоімунних захворювань.


@vecstock

Рубцювання відбувається внаслідок секреції та накопичення різних компонентів у відповідь на травму або пошкодження. Насамперед колагену в просторі між клітинами. Надлишок фіброзної тканини порушує функцію багатьох органів. Вважається, що близько 45% випадків смерті в розвинених країнах пов’язано з тією чи іншою формою фіброзу тканини.



У пошуках рішення вчені прагнули не боротися з надлишком колагену, а працювати на випередження – блокувати його секрецію, повідомляється на сайті Центру геномного регулювання в Барселоні. За допомогою пептидів вони порушили взаємодію між двома білками TANGO1 і cTAGE5, які необхідні для експорту колагену з місця його синтезу всередині клітини назовні. У цій роботі автори використовували штучний інтелект, який допомагав вгадувати форму двох складних білків і проникати через клітинну мембрану навіть без розуміння їхньої точної тривимірної структури.



На першому етапі лікування успішно блокувало експорт колагену у фібробластах людини – найпоширенішому типі клітин сполучної тканини. Потім аналогічного результату було досягнуто у фібробластах, уражених склеродермією – аутоімунним захворюванням, яке в міру розвитку призводить до фіброзу шкіри та внутрішніх органів. Нарешті, успішні результати представлені в доклінічних моделях рибок даніо.

Останні новини:  Вчені навчилися розмовляти мовою орангутангів

Автори бачать великий потенціал своєї розробки для застосування в різних напрямках. Лікування може бути ефективним проти складних захворювань, а також для боротьби з косметичними дефектами рубцями на шкірі. Поки триває доклінічний етап тестування.


cikavosti.com