Китай відправляє зонд для отримання зразків із малодослідженого боку Місяця

04.05.2024   23:00    361


У п’ятницю Китай запустив місячний зонд, щоб приземлитися на зворотному боці Місяця та повернутися зі зразками, які могли б дати розуміння відмінностей між менш дослідженим регіоном і більш відомою ближньою стороною. Це останній прогрес у дедалі складнішій програмі дослідження космосу Китаю, який зараз конкурує з США, які все ще є лідером у космосі.


Китай також має екіпаж із трьох осіб на власній орбітальній космічній станції та має на меті відправити астронавтів на Місяць до 2030 року. Протягом наступних чотирьох років заплановано три місії китайського місячного зонда.

Вільна від впливу Землі та інших перешкод, дещо таємнича зворотна сторона Місяця ідеальна для радіоастрономії та іншої наукової роботи. Оскільки дальня сторона ніколи не звернена до Землі, для підтримки зв’язку потрібен супутник-ретранслятор.



Ракета з місячним зондом Chang’e-6, названим на честь китайської міфічної богині місяця, стартувала в п’ятницю о 17:27, як і було заплановано, зі стартового центру Веньчан на острові провінції Хайнань. Приблизно через 35 хвилин він повністю відокремився від масивної ракети Long March-5 — найбільшої в Китаї — яка викинула її в космос, а техніки, які спостерігали за запуском з наземного управління, посміхалися й аплодували.



Незабаром після цього командир місії запуску Чжан Цзошен піднявся на трибуну в передній частині кімнати і сказав, що запуск відбувся точно за планом і космічний корабель рухався на заданій траєкторії. «Я оголошую цю місію запуску цілком успішною», — сказав Чжан під подальші аплодисменти.

Останні новини:  Астероїд пролетів над Землею на відстані нижчій, ніж знаходяться супутники (відео)

Філіппінське космічне агентство опублікувало заяву, в якій говориться, що очікувані уламки від запуску ракети «передбачається, що впали в межах визначених зон падіння».

У 2021 році Китай був змушений захищати своє поводження з ракетним прискорювачем, який згорів над Індійським океаном, після того, як адміністратор Американського космічного агентства та інші звинуватили Пекін у необачних діях, дозволивши його ракеті впасти на Землю, здавалося б, неконтрольовано після місії.

Величезна кількість людей зібралася на пляжі Хайнаня, щоб побачити запуск, який відбувся в розпал п’ятиденних першотравневих свят Китаю. Як і попередні нещодавні запуски, подія транслювалася в прямому ефірі державним мовником CCTV.

Після обертання навколо Місяця, щоб зменшити швидкість, посадковий модуль відокремиться від космічного корабля і протягом 48 годин після посадки почне свердлити поверхню Місяця та забирати зразки роботом. Коли зразки будуть запечатані в контейнері, він знову з’єднається з ревертером для подорожі назад на Землю. Вся місія триватиме 53 дні.

Китай у 2020 році повернув зразки з ближнього боку Місяця, вперше з часів колишнього Радянського Союзу в 1976 році. Аналіз зразків виявив, що вони містили воду в крихітних кульках, занурених у місячний бруд. Також минулого тижня троє китайських астронавтів повернулися додому після шестимісячної місії на орбітальній космічній станції країни після прибуття нового екіпажу.

Останні новини:  Науковці виявили новий гігантський астероїд, що пролетів повз Землю ближче, ніж знаходяться супутники

Китай побудував власну космічну станцію після того, як його виключили з Міжнародної космічної станції, в основному через занепокоєння США повним контролем китайських військових над космічною програмою на тлі загострення технологічної конкуренції між двома геополітичними суперниками. Закон США забороняє майже будь-яку співпрацю між космічними програмами США та Китаю без явного схвалення Конгресу.

Зіткнувшись з такими обмеженнями, Китай розширив співпрацю з іншими країнами та відомствами. Остання місія містить наукові інструменти з Франції, Італії та Європейського космічного агентства у співпраці зі Швецією. На борту також невеликий пакистанський супутник.

Амбіційна космічна програма Китаю має на меті відправити астронавтів на Місяць до 2030 року, а також повернути зразки з Марса приблизно в тому ж році та запустити три місії місячних зондів протягом наступних чотирьох років. Далі – розклад на 2027 рік.

Довгострокові плани передбачають постійну базу екіпажу на поверхні Місяця, хоча, здається, вони залишаються на концептуальній фазі. Китай здійснив свою першу космічну місію з екіпажем у 2003 році, ставши третьою країною після колишнього Радянського Союзу та США, яка відправила людину в космос власними силами.

Останні новини:  Німий заговорив силою думки: на людині випробували унікальний мозковий імплант

Тримодульний Tiangong, значно менший за МКС, був запущений у 2021 році та завершений через 18 місяців. Він може вмістити до шести астронавтів одночасно і в основному призначений для наукових досліджень. Екіпаж також встановлюватиме обладнання для захисту від космічного сміття, проводитиме експерименти з корисним навантаженням і передаватиме наукові уроки студентам на Землю.

Китай також заявив, що з часом планує надати доступ до своєї космічної станції іноземним астронавтам і космічним туристам. Оскільки термін служби МКС наближається до кінця, Китай може стати єдиною країною або корпорацією, яка має на орбіті станцію з екіпажем. Вважається, що американська космічна програма все ще має значну перевагу над китайською завдяки своїм витратам, ланцюгам поставок і можливостям.

США мають намір повернути астронавтів на поверхню Місяця не раніше 2026 року. Однак цього разу NASA співпрацює з приватними компаніями, такими як SpaceX і Blue Origin, які забезпечать посадкові модулі для астронавтів. Вони планують приземлитися на південному полюсі Місяця, де, як вважають, постійно затінені кратери наповнені замерзлою водою.


portaltele.com.ua