З’явилися нові докази того, що стародавній Марс був більш схожий на Землю та, можливо, навіть придатний для життя

04.05.2024   13:31    1144

Вважається, що стародавній Марс був вологим світом. Можливо, це був холодний світ, з морозами і повенями, а не тропічний рай. Можливо, він також мав щільнішу атмосферу з вуглекислого газу, і склад цієї атмосфери зараз ставиться під сумнів. Це тому, що хімічні елементи вказують на те, що вона могла бути більш схожою на Землю, ніж будь-коли вважалося можливим.


Ці висновки були зроблені апаратом NASA Curiosity, який досліджує кратер Гейла, на місці стародавнього озера. Дослідники повідомили про вищий, ніж очікувалося, рівень оксиду марганцю в осадових породах. Всі сценарії, досліджені командою, вимагають сильного окислювального середовища. Чи була примітивна атмосфера Марса багатшою на кисень? І якщо так, то яким чином?

Останні новини:  Порочне коло людства: вчені розповіли, чому люди ненавидять одне одного

“Оксиду марганцю важко утворюватися на поверхні Марса, тому ми не очікували знайти його в таких високих концентраціях у прибережному відкладеннях, – говорить провідний автор дослідження Патрік Газда (Patrick Gasda) з групи космічних наук і застосувань Лос-Аламоської національної лабораторії в Лос-Аламосі. “На Землі такі відкладення відбуваються постійно через високий вміст кисню в атмосфері, що утворюється в результаті фотосинтезу, а також завдяки мікробам, які допомагають каталізувати ці реакції окислення марганцю”.





“На Марсі ми не маємо доказів існування життя, і механізм виробництва кисню в давній атмосфері Марса незрозумілий, тому те, як оксид марганцю утворився і сконцентрувався тут, справді спантеличує. Ці знахідки вказують на більш масштабні процеси, що відбуваються в марсіанській атмосфері або поверхневих водах, і показують, що для розуміння окислення на Марсі необхідно провести додаткову роботу”, – додала Газда.

Останні новини:  Вчені розкрили деталі про унікальне явище у космосі, що утворилося від вибуху зірки

Очевидно, що ми не можемо припустити, що кисень виробляло життя, і що кисень створив цю хімічну сполуку, а потім зник протягом століть. Але щось повинно було окислити марганець і залізо, знайдені “К’юріосіті”, тому цей процес повинен був існувати. Навіть якщо в ньому не брала участі жодна форма життя.

Ці сполуки могли просто утворитися на березі озера з озерної води. Вони могли утворитися з підземних вод, що просочувалися крізь піски, або ж могли бути змінені підземними водами після того, як вони вже були на місці. Але все одно існує потреба в окисленні цих металів. Спостереження з камери ChemCam К’юріосіті говорять нам про це.

Останні новини:  Павуки Larinioides sclopetarius використовують павутину як гігантські вуха

“Середовище озера Гейл, про яке свідчать ці стародавні скелі, відкриває нам вікно в придатне для життя середовище, яке виглядає напрочуд схожим на сучасні місця на Землі”, – сказала Ніна Ланца, головний дослідник приладу ChemCam. “Марганцеві мінерали поширені в мілководних кислих водах, що знаходяться на берегах озер на Землі, і дуже дивно знаходити такі впізнавані риси на стародавньому Марсі”.



nnews.com.ua