Добровольці допомогли відшукати довгоперіодичний міні-нептун в населеній зоні подвійної зірки

04.05.2024   16:35    246

Добровольці з проєкту Planet Hunters TESS допомогли астрономам відкрити новий міні-нептун, який знаходиться в населеній зоні подвійної системи жовтих карликів. TOI 4633c є четвертою планетою в населеній зоні і другою за тривалістю орбітального періоду, знайденою телескопом TESS. Стаття опублікована в The Astrophysical Journal.


Проєкт Planet Hunters TESS діє на порталі цивільної науки Zooniverse з 2018 року, в рамках нього всі охочі аналізують криві блиску зірок, отримані космічним телескопом TESS, намагаючись знайти моменти падіння блиску зірок через проходження планет їхнім диском (події транзиту). Результати роботи не тільки дають змогу виявляти нові екзопланети або цікаві зоряні системи, а й удосконалювати автоматичні програми обробки даних телескопа.



Група астрономів на чолі з керівником Planet Hunters TESS Норою Ейснер (Nora L. Eisner) з Інституту Флетайрон у Нью-Йорку повідомила про підтвердження нової екзопланети, чиї транзити спочатку були знайдені добровольцями в рамках Planet Hunters TESS. Потім дані проаналізували астрономи, які також використовували дані щодо коливань радіальної швидкості зірки, отримані спектрометром HIRES, встановленим в обсерваторії Кека, і спектрографом SOPHIE, встановленим в Обсерваторії Верхнього Провансу.



TOI-4633 являє собою подвійну зоряну систему в 309 світлових роках від Сонця з двох жовтих карликів з масами 1,1 і 1,05 маси Сонця. Зірки перебувають на орбіті з періодом 231 рік, довжиною великої півосі 48,6 астрономічної одиниці і відстанню в періастрі в 4,5 астрономічної одиниці.

Останні новини:  Порочне коло людства: вчені розповіли, чому люди ненавидять одне одного

TOI-4633c характеризується орбітальним періодом 271,94 дня, радіусом 3,2 радіуса Землі і масою 47,8 маси Землі, що робить її міні-нептуном. При цьому потік випромінювання, що приймається екзопланетою, становить 1,56 від рівня потоку, що приймається Землею від Сонця. Таким чином, екзопланета потрапляє в оптимістичну населену зону. Дослідники також виявили нетранзитного кандидата в екзопланету з орбітальним періодом 34,15 дня. Через близькість двох зірок учені не змогли визначити, навколо якої саме зірки обертаються знайдені екзопланети, тому система буде ціллю для подальших спостережень.

Останні новини:  На Кубі здичавілих кішок запідозрили в масовому вбивстві дитинчат рідкісних крокодилів


cikavosti.com