Учені розробляють імунотерапію проти туберкульозу, включно з резистентним

04.05.2024   21:41    231

Туберкульоз продовжує залишатися смертельно небезпечною хворобою: у 2022 році було зареєстровано 7,5 мільйона нових випадків цього захворювання, з яких близько 1,3 мільйона закінчилися смертю. Серед них 410 000 випадків і 160 000 смертей були пов’язані з резистентністю до ліків (MDR-TB).


by @kjpargeter

Учені зі Стокгольма розробляють нові методики боротьби з туберкульозом, зокрема з його стійкими формами. Вони передбачають використання власної імунної системи організму для боротьби з хворобою. Результати дослідження представлять уже цього року.

Професор Сюзанна Брігенті з Центру інфекційної медицини Каролінського інституту в Стокгольмі представить дослідження своєї команди на майбутньому глобальному конгресі ESCMID у Барселоні. Воно спрямоване на розробку нової терапії, яка використовує імунну систему людини для боротьби з туберкульозом, включно з його стійкими до ліків формами.



Мікобактерії туберкульозу навчилися керувати імунною відповіддю людини і послаблювати захисні функції її імунних клітин. Незважаючи на розробку нових антимікробних протоколів лікування, терапія антибіотиками залишається тривалою і важкою, а мутації бактерій сприяють стійкості до ліків.



Протоколи лікування, спрямовані на імунну систему господаря (HDT), зміцнюють імунну відповідь і можуть значно полегшити боротьбу з туберкульозом, особливо з його стійкими формами. Вони впливають на імунні процеси в клітинах, стимулюючи виробництво захисних білків і молекул, а також знижують запальні реакції. На конгресі професорка Брігенті розповість, як її команда розробила методику для відновлення імунітету при туберкульозі, використовуючи молекули, зокрема інгібітори гістондеацетилази (HDAC).

Останні новини:  Що бачить сновида? Вчені "зазирнули" в мозок людей з розладами сну

Ці препарати регулюють активність генів в імунних клітинах, посилюючи виробництво білків, які борються з бактеріями. Вони показали, що можуть знизити ріст бактерій туберкульозу в клітинах на 50-75% навіть без антибіотиків і можуть ефективно доповнювати стандартне лікування, підвищуючи шанс одужання пацієнтів.

Як зазначає професор Брігенті, застосування імунотерапії на додаток до традиційного лікування вже змінило підходи до лікування раку та аутоімунних захворювань. Аналогічні дослідження для туберкульозу можуть радикально змінити клінічну практику і допомогти запобігти поширенню інфекції та стійкості до ліків в умовах зростаючої загрози антимікробної резистентності.

Останні новини:  Порочне коло людства: вчені розповіли, чому люди ненавидять одне одного


cikavosti.com