Культурний розрив між західними країнами та рештою світу різко збільшився за останні 40 років

17.04.2024   17:49    753

Американські вчені дійшли висновку, що цінності, які підкреслюють важливість терпимості та індивідуалізму, в усьому світі за останні 40 років різко розійшлися, особливо між західними країнами з високим рівнем доходу та іншими державами.

by @freepik

Культури різняться не тільки своїми звичаями і традиціями, а й цінностями. Одні з головних акцентів, на які звертають увагу соціологи, – ставлення представників різних народів до колективізму та індивідуалізму, відмова від соціальних залежностей (емансипація) проти збереження прихильності до них і віра проти скептицизму. Розуміння цих розбіжностей – мета вивчення культури, оскільки відмінності в соціальних цінностях породжують міжнародні конфлікти, формують правові норми та економічний клімат.




Соціологи давно обговорюють природу культурних змін у модернізованому світі глобалізації. Деякі філософи вважали, що національні культури зблизяться, прийнявши моральні цінності, типові для західних демократій. Інші, навпаки, впевнені, що культурні відмінності не тільки збережуться, а й навіть посиляться з часом.



Так, натхненні філософією Маркса і Гегеля теоретики модернізації припустили, що закінчення холодної війни і зростання глобалізації стануть каталізаторами всесвітнього поширення “універсальної цивілізації” з ліберальними цінностями індивідуалізму, що підкреслюють верховенство прав і свобод кожної окремо взятої особистості. Тобто глобальне поширення індустріалізації зруйнує традиційну культуру і замінить її “сучасними” класовими структурами і цінностями, характерними для країн Заходу.

Останні новини:  5 рецептів паски для тих, хто готує її вперше

Однак згодом соціологи стали більш скептично ставитися до цієї точки зору в міру того, як протягом XXI століття в усьому світі почали виникати конфлікти, засновані на зіткненнях культурних цінностей.

Вчені з Чиказького університету (США) вирішили більше дізнатися про ці конкуруючі між собою гіпотези і представили свої висновки в журналі Nature Communications. Вони припустили, що, з одного боку, в країнах з високим і низьким рівнем доходу має спостерігатися поступове зближення цінностей, спричинене глобалізацією, але з іншого – ця особливість може бути характерна лише для тих країн, які з часом стали багатшими.

Останні новини:  Вчені: щастя не вимірюється грошима

Дослідники проаналізували дані опитувань за період з 1981 до 2022 року, в яких брали участь 406 185 осіб – представники 76 різних національних культур. Науковці розглянули їхні відмінності в культурних цінностях, серед яких були: ставлення до емансипації та послуху, гомосексуалізму, права на самогубство, а також виправдання евтаназії, розлучень та/або абортів, проституції.

Фахівці виміряли, як змінювалися подібності та відмінності в цінностях між країнами за вивчений 41 рік. Вони виявили, що цінності, які підкреслюють важливість терпимості та індивідуалізму, розійшлися найрізкіше, особливо між західними країнами з високим рівнем доходу та рештою світу. Жителі держав з однаковим рівнем ВВП на душу населення дотримувалися схожих цінностей упродовж досліджуваного періоду. Географічна близькість регіонів стала дедалі сильнішим корелятом подібності цінностей. Це означає, що вони розходилися глобально, але зближувалися на регіональному рівні.

Останні новини:  Вербна неділя або Вхід Господній у Єрусалим: історія свята, звичаї, народні прикмети та, що не можна в цей день

Вчені припустили, що сама по собі глобалізація не може призвести до зближення культурних і соціальних цінностей. Рівень доходу також може по-різному впливати на них у різних регіонах. Наприклад, зростання добробуту на душу населення з 2000 по 2020 рік у Гонконзі та Канаді було аналогічним, проте в останній країні прийняття гомосексуалізму зростало швидшими темпами. При цьому важливість трудової етики знизилася в Канаді, але зросла в Гонконзі.


cikavosti.com