Бактерії на МКС мутували у щось, чого ніколи раніше не бачили на Землі

25.04.2024   10:34    1732

Фільми та телепередачі створюють враження про космічні станції як про асептично чисте середовище. Але всюди, де є люди, є всі бактерії, які ми приносимо з собою. Бактерії знайшли свої ніші на Міжнародній космічній станції (МКС), і оскільки вони можуть досить швидко еволюціонувати, було помічено, що один вид бактерій став відрізнятися від своїх земних побратимів.


Бактерії, про які йдеться, є штамами Enterobacter bugandensis. Це опортуністичний патоген, що означає, що він може викликати хворобу, тільки якщо організм хазяїна вже “порушений”, наприклад, якщо він вже бореться з хворобою або якщо у нього ослаблений імунітет. Бактерія відома своєю полірезистентністю до багатьох препаратів, що означає, що кілька курсів лікування антибіотиками вже не є ефективними у боротьбі з нею. Тому важливо розуміти, як ця бактерія поводиться на орбіті.



У 2018 році на МКС було виявлено п’ять штамів цієї бактерії, а нова робота повідомляє про існування 13 штамів на космічній станції. Хоча попередній аналіз показав схожість, більш поглиблена генетична робота припускає, що під впливом стресу такого унікального середовища штами з МКС могли мутувати різними способами, щоб стати як генетично, так і функціонально відмінними від E. bugandensis, яку ми знаходимо на Землі.



“Ми визначили певні гени з нашого дослідження, які присутні виключно в організмах, пов’язаних з МКС, але не в їх земних аналогах”, – пишуть автори в статті.

Останні новини:  Фізики сподіваються, що інформація може втекти з чорних дір

Розуміння того, як бактерії розвиваються в космосі, важливо для захисту здоров’я астронавтів, а також для розробки альтернативних підходів до боротьби з цими патогенами. У випадку з цими новоствореними штамами, їхня адаптація до мікрогравітації може приховувати їхні ахіллесові п’яти.

“Ці гени потенційно можуть слугувати цінними мішенями для терапевтичних засобів проти патогенних мікроорганізмів в унікальному середовищі МКС”, – продовжують автори.

Останні новини:  Curiosity виявив на Марсі "придатне для життя" минуле, схоже на Землю

Дослідницька група визнає деякі обмеження в генетичному аналізі, тому вони не можуть без сумніву стверджувати, що ці штами є такими, якими вони є, через космос і тільки через космос. Тим не менш, є багато переконливих доказів, і вони навіть показують, як ці штами інтегровані в спільноти багатьох різних бактерій, деякі з них також є умовно-патогенними мікроорганізмами, стійкими до багатьох ліків.

Останні новини:  Вчені назвали найбільшого вимерлого ссавця на Землі

Таке співіснування може бути ще одним фактором, який допоміг організмам успішно знайти свої ніші в умовах низької гравітації, високої радіації та підвищеного вмісту вуглекислого газу на МКС.



nnews.com.ua