Астрономи відкрили першу наднову в галактиці за 22 мільйони світлових років від нас

17.04.2024   16:07    314

Менш ніж через рік після відкриття однієї з найближчих наднових цього століття, інша спалахнула лише трохи далі. Досі не було опубліковано жодного професійного зображення вибуху зірки, але аматори заповнюють цю прогалину, хоча багато хто живе надто далеко на півночі, щоб мати змогу взяти участь у спостереженнях.


З часу винайдення телескопа в нашій галактиці не було вибуху наднової (з можливістю деяких, прихованих пиловими хмарами). Розширення нашої локальної групи галактик додає лише одну за життя астрономів: 1987a. Це розчаровує, адже це одні з найбільш захоплюючих і науково корисних подій в астрономії, а в галактиці розміром з Чумацький Шлях вони мають відбуватися в середньому один раз на століття.

Це ще більше акцентує увагу на наступному кільці галактик за межами місцевої групи, яких у цьому столітті було п’ять на відстані 22 мільйонів світлових років від нас або ближче. Останнє з них, назване SN 2024ggi, було вперше помічене 11 квітня і, можливо, продовжує ставати яскравішим.



Останню з попередніх наднових, 2023ixf, можна було побачити за допомогою невеликих телескопів минулого року. Її перевага полягала в тому, що вона перебувала в галактиці Махове Колесо, улюбленій мішені астрономів-аматорів у будь-який час.

Останні новини:  Вчені щойно відкрили першу в природі фрактальну молекулу

SN 2024ggi лежить у NGC 3621, яка не така вражаюча, головним чином тому, що ми бачимо її майже на краю. Тим не менш, це все одно вражаюче видовище, якщо у вас достатньо хороший телескоп. Офіційно NGC 3621 віддалена від нас на 22 мільйони світлових років, що на мільйон більше, ніж Дзиґа, але існує достатня похибка у цих вимірюваннях, тому цілком можливо, що вона знаходиться трохи ближче. Вони знаходяться майже в протилежних напрямках, причому Дзиґа знаходиться так далеко на північ, що ніколи не заходить над Європою і більшою частиною Північної Америки. З іншого боку, NGC 3621 знаходиться на 33 градусах південної широти – її майже неможливо побачити з Британії, а з більшої частини Сполучених Штатів її видно лише на короткий час.



Яскравість зорі вимірюється її зоряною величиною, причому зорі з величиною 5 і нижче видно неозброєним оком у темному небі, тоді як зорі з більшою зоряною величиною стають дедалі слабкішими.

Останні новини:  Палеонтологи переглянули будову гігантських шаблезубих лососів

Нове відкриття було зроблено системою ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System – система останнього оповіщення про зіткнення астероїдів з Землею). Окрім своєї основної роботи – пошуку космічних каменів поблизу, ATLAS тепер знаходить більше наднових за допомогою чотирьох телескопів на трьох континентах, ніж будь-яка інша система спостереження неба. На момент виявлення SN 2024ggi мала приблизно 19-ту зоряну величину, що вимагало надзвичайно великого телескопа за стандартами астрономів-любителів.

Останні новини:  Вчені виявили новий тип пористого матеріалу, який може зберігати парникові гази

Це не є чимось винятковим: лише цього року було зареєстровано десятки наднових 16-ї або 17-ї зоряної величини, але дуже мало таких, що ставали яскравішими за неї, просто тому, що вони були надто далеко. 2023ixf була помічена зі схожою яскравістю, але стала яскравішою більш ніж у сто разів, досягнувши піку в 10,9 зоряної величини. Майже через рік вона зменшилася до 17-ї зоряної величини.

За офіційними даними, 2024ggi зросла до 14-ї зоряної величини, але деякі спостерігачі стверджують, що вона яскравіша за зорю 12-ї зоряної величини, яка знаходиться поруч з нею на небі. Якщо це так, то це значно збільшить кількість людей з відповідними інструментами для її спостереження.

Хоча галактика Маховик настільки активна в зореутворенні, що з 1900 року в ній було помічено п’ять наднових, це перша наднова, виявлена в NGC 3621.



nnews.com.ua