Телескоп НАСА спостерігав наднову, яка суперечить сучасним теоріям

30.04.2024   17:34    511

Рентгенівський телескоп “Фермі” не знайшов гамма-випромінювання, яке, як вважається, супроводжує наднові.

Спостерігаючи за допомогою космічного гамма-телескопа Фермі за надновою SN 2023ixf, що спалахнула торік в одному зі спіральних рукавів галактики Вертушка (Мессьє 101), дослідники не знайшли очікуваного спалаху гамма-випромінювання. Це відкриття вимагає переглянути сучасні уявлення про подібні космічні вибухи.


Дослідники виявили, що SN 2023ixf повністю позбавлена гамма-випромінювання, яке має формуватися, коли частинки космічних променів прискорюються до близьких до світлової швидкостей. Раніше вважалося, що наднові перетворюють близько 10% енергії на прискорення космічних променів, зазначають астрофізики, а для SN 2023ixf це співвідношення не перевищує 1%.



Величезна кількість космічних променів щодня стикається з атмосферою Землі. Вчені досліджують їхнє походження протягом десятиліть, але джерела частинок, більшу частину яких становлять ядра водню або протони, неможливо простежити. Заряджені частинки багаторазово змінюють курс на шляху до Землі під впливом магнітних полів різних космічних об’єктів.

Останні новини:  Вчені знайшли найдавнішого предка павуків і скорпіонів

В якості однієї з “фабрик” космічного випромінювання астрономи вважають наднові. Зовнішні шари, викинуті назовні вмираючою зіркою, генерують ударну хвилю, яка, врізаючись у газ і пил, прискорює частинки і створює космічні промені. Взаємодіючи з міжзоряним газом і пилом, ці промені створюють гамма-фотони, які не відхиляються в процесі руху, а значить точно вказують на джерело.



Відсутність гамма-випромінювання від SN 2023ixf кидає виклик цій теорії, але у вчених є можливі пояснення. Наприклад, уламки наднової можуть бути нерівномірно розкидані в космосі, тому гамма-промені виходять від вибуху, але не прямують до Землі. Інша версія – уламки навколо наднової поглинають будь-які вироблені гамма-промені.

Останні новини:  Вебб виявив найвіддаленіше злиття чорних дір

Астрономи продовжують спостерігати за SN 2023ixf на різних довжинах хвиль, щоб знайти ознаки, які допоможуть пояснити аномалію і доповнять теорію вибухів наднових і формування космічних променів.


cikavosti.com