Галактичні центри можуть відчути затор з чорних дір

30.04.2024   05:06    246

У центрі майже кожної галактики є надмасивна чорна діра. Більшість величезних об’єктів живуть спокійним життям, але час від часу вони стають активними, а навколо них утворюється акреційний диск, який живить їх. Усередині цього диска набагато менші чорні діри можуть взаємодіяти і навіть утворювати затори.


Нова робота має на меті зрозуміти середовище всередині цих акреційних дисків і те, як вони можуть сприяти або не сприяти зіткненням між чорними дірами зоряного розміру. Газ у дисках і ці чорні діри взаємодіють інтригуючими способами, які змушують ці надзвичайно щільні об’єкти мігрувати до певних зон.

Останні новини:  На Кубі здичавілих кішок запідозрили в масовому вбивстві дитинчат рідкісних крокодилів

Дослідники називають ці перетини “міграційними пастками”. Саме там і виникають чорнодіряві затори. Зі збільшенням популяції зоряних чорних дір у цих регіонах зростає ймовірність зіткнень. Але ці пастки досить чутливі до властивостей надмасивної чорної діри, і найактивніші чорні діри навряд чи мають такі пастки.



“Ми подивилися, скільки і де у нас буде цих напружених перетинів. Теплові ефекти відіграють вирішальну роль у цьому процесі, впливаючи на розташування і стабільність міграційних пасток”, – говорить провідний автор доктор Євген Грішин з Університету Монаша. “Одним з наслідків цього є те, що ми не бачимо міграційних пасток в активних галактиках з великою світністю”.



Надмасивні чорні діри та їхні акреційні диски перебувають у центрі уваги астрофізики. Вони часто настільки яскраві, що відповідають світності своєї галактики, через що отримали назву активних галактичних ядер (AGN). Але вони не просто яскраві – вони формують еволюцію своїх галактик. Тому розуміння тонкощів їхньої будови допомагає зрозуміти, як вони можуть впливати на подальший розвиток галактик.

Останні новини:  Стало відомо, яку довжину тіла мала одна з найбільших акул Юрського періоду

Йдеться не лише про великі чорні діри. Малі теж мають значення. Гравітаційно-хвильова астрономія наразі чутлива до зіткнень зоряного розміру, і пошук середовищ, де вони можуть відбуватися частіше, неймовірно захоплюючий. Втім, попереду ще багато роботи.

“Незважаючи на ці важливі знахідки, багато чого у фізиці чорних дір та їхнього оточення залишається невідомим, – продовжує д-р Грішин. “Ми в захваті від отриманих результатів, і тепер ми на крок наблизилися до того, щоб дізнатися, де і як чорні діри зливаються в ядра галактик. Майбутнє астрономії гравітаційних хвиль і досліджень активних галактичних ядер є надзвичайно багатообіцяючим”.

Останні новини:  Вчені розповіли, яку кількість м’яса та молока до 2050 року замінять альтернативні продукти



nnews.com.ua