Палеонтологи переглянули будову гігантських шаблезубих лососів

29.04.2024   22:22    280

Згідно з новим дослідженням міжнародної групи вчених, вид вимерлих променеперих риб, відомих як шаблезубі лососі, даремно отримав своє прізвисько. Завдяки вивченню добре збережених екземплярів скам’янілостей палеонтологам вдалося правильно реконструювати череп риби і знайти на ньому скоріше шипи або бивні, ніж шаблеподібні ікла.


(А) – КТ-модель черепа Oncorhynchus rastrosus, зі стилізованим малюнком первісно запропонованого “шаблезубого” положення ізольованої передщелепної кістки; (C) – зображення черепа самця O. rastrosus з точною конфігурацією шипуватих зубів у поданні художника; (D) – зображення самки O. rastrosus з точною конфігурацією шипів-зубів у поданні художника / © K. M. Claeson et al., PLOS ONE (2024)

Уперше вид вимерлих лососевих Oncorhynchus rastrosus описали ще в 1970-х роках. Він мешкав на тихоокеанському узбережжі Північної Америки кілька мільйонів років тому, у міоценову і пліоценову епохи. За оцінками палеонтологів, довжина тіла цих риб могла сягати 2,7 метра, що робить їх найбільшими з усіх представників свого сімейства, які коли-небудь жили.



Спочатку дослідники, які вивчали знайдені викопні, думали, що величезні передні зуби O. rastrosus були спрямовані назад у пащу, як ікла. Це сталося багато в чому тому, що скам’янілості зубів знаходили окремо від іншої частини черепа, а також тому, що були відомі інші шаблезубі тварини і навіть риби (наприклад, шаблезубі анчоуси). Так у гігантського лосося і з’явилося прізвисько “шаблезубий лосось”.



Порівняльний розмір O. rastrosus (А), найбільшого з нині живих лососів (B) і рибалки (С) / © Ray Troll, CC-BY 4.0 (creativecommons.org/licenses/by/4.0/)

У новому дослідженні палеонтологи зі США та Канади вивчили цільні екземпляри скам’янілостей, знайдених 2014 року і переданих тоді до Музею природничої історії Університету Орегона. Провівши реконструкцію черепа риби методами комп’ютерної томографії, вчені встановили його дійсну будову і положення зубів. Про свою знахідку автори повідомили в статті, опублікованій у журналі PLOS One.

Останні новини:  Косатки знову у справі: банда китів затопила ще один човен у Гібралтарській протоці

На отриманих реконструкціях чітко видно, що зуби в O. rastrosus виступають латерально (убік), як шипи або бивні, а не вентрально, як шаблеподібні ікла інших тварин. Дослідники вважають, що ці відростки, найімовірніше, були потрібні для боротьби – або проти родичів за їжу, або для захисту від хижаків, або як інструмент для викопування гнізд. Також можливо, що зуби використовувалися відразу для всіх цих цілей.

Останні новини:  Вчені навчилися розмовляти мовою орангутангів

Вивчені екземпляри черепа O. rastrosus / © K. M. Claeson et al., PLOS ONE (2024)

Але ось для чого зуби-шипи точно не застосовували, так це для лову здобичі, оскільки вважається, що цей вид лососевих харчувався виключно планктоном. Та й той факт, що вони затуплені і спрямовані убік, не давав би змоги рибам ефективно нападати на потенційну жертву.

Останні новини:  Ілон Маск назвав дату наступного польоту Starship

Примітно, що відростками володіли як самці, так і самки O. rastrosus – отже, внутрішньовидова конкуренція теж навряд чи була метою розвитку подібних структур. Хоча, як зазначили автори роботи, це має стати предметом подальших досліджень.


cikavosti.com