Досвід виживання та адаптації меблевого бізнесу в умовах війни та кризи: досвід - інтерв'ю з засновником компанії Woodsystems Олегом Крючковим

18

Станом на лютий 2024 року українська економіка відновлюється та успішно адаптується до нових умов. Попри те, що до показників станом на 24 лютого 2022 року ще далеко, вітчизняні та міжнародні експерти визнають, що здатність українського бізнесу до адаптації в жорстоких умовах є показовою.

В умовах повномасштабної найбільше постраждали бізнеси не критичного сектору, а особливо — категорія розкоші та ексклюзивних товарів. Так, Woodsystems – компанія, якій понад 15  років створює та виробляє кастомні меблі преміум-сегмента в єдиному екземплярі ще деякий час тому боролася за виживання, а вже зараз розширили ринки збуту та має масштабні плани на розвиток.

Кейсом адаптації бізнесу до умов повномасштабної війни поділився особисто засновник та директор компанії Woodsystems Олег Крючков.

  • Вітаємо, розкажіть, будь ласка про історію вашого бізнесу. Як все починалось та до чого ви прийшли у своїй справі?

Все почалося ще у 2009 році з гаражного приміщення, про кухні мови ще не йшло, це були тумби. Пізніше у 2014 році до мене приєднався мій бізнес-партнер Юрій Пахомов, який повністю змінив напрямок компанії. Саме тоді ми почали розвиватися саме в галузі кастомізованих кухонь.

Спочатку ми працювали в гаражах, але нас обікрали. Але пізніше ми знайшли приміщення в 2500 кв м та облаштували його згідно за схемою, яку виклали паличками для розмішування цукру на заправці ВОГ. Щодо назви Woodsystems, вона зʼявилася приблизно в  2015 році.

  • Як йшли справи станом на 24 лютого 2022 року?
Останні новини:  Основные инструменты для работы со кожей

Справи йшли добре. До 24.02.2022 компанія вже займала лідируючі позиції на українському ринку серед представників преміум-сегменту.  Замовлень було досить багато.

  • Перші три місяці війни були найскладнішими. Згадаєте цей час?

Ох, так, це було дуже важко… Замовлень взагалі не було. Проєкти, що розпочалися до війни, були призупинені на невизначений термін. Більшість потенційних клієнтів роз’їхалися по світу.80% співробітників залишили компанію. Залишок працівників розібрали та повністю склали всі експозиційні кухні та інші розробки, адже ми розглядали можливість виїзду з Києва.

  • Ви пам’ятаєте, коли клієнти почали повертатися?
Останні новини:  Kia Sportage - оптимальний автомобіль для великого міста

Звісно, Вже у травні 2022 року відбулась перша угода. На той момент це був єдиний клієнт, і ми розглядали усе як разові угоди. Цей клієнт змусив нас продовжити працю та привів до розуміння що варто відновлювати наше виробництво. Після першого замовлення було ще одне затишшя, але потім почали звертатись інші клієнти, які зрозуміли, що життя продовжується..

  • Як справи йдуть зараз?

Непогано. На сьогодні, в компанії працює близько 60 співробітників різних відділів, ведемо бізнес в Україні та розвиваємо проєкти в Європі, в майбутньому плануємо відкрити перший міжнародний філіал в Німеччині. Сфера активно працює і розвивається.

  • Як змінився ваш бізнес під час війни?

Ми були вимушені зробити  реорганізацію компанії, розпочалося плідне навчання керівників, залучення молодих спеціалістів, технічне оновлення та перегляд маркетингових стратегій. Бізнес-процеси та команда пройшли значні зміни, що призвело до поліпшення ефективності. Ми стали зовсім іншою компанією з іншими цілями, планами та баченням . Ми активно розвиваємось на Європейському ринку, але головний офіс буде і  залишиться тільки в Україні, а саме в Києві.

  • У вас є конкретні плани на цей рік?
Останні новини:  Как выбрать посуду для ресторана, кафе или бара

Так: розширення штату, розробку та впровадження серійної лінійки меблів, створення нових технологій,  а також вихід на масштабний європейський ринок. Ми також активно прагнемо розвивати плідну співпрацю з дилерами, та дизайнерами по всьому світу.

  • І на сам кінець, що ви можете побажати іншим підприємцям?

Ретельно досліджуйте ринок, розумійте потреби клієнтів та слідкуйте за тенденціями. Будуйте сильну команду та вибирайте надійних партнерів. Беріть на себе ризики, але робіть це обдумано. Розвивайте свої особисті навички, підтримуйте нововведення і вчіться на власних помилках. Думайте про імідж вашого бізнесу, адже він може вплинути на ваш успіх.