Невдалий місячний апарат Peregrine з людськими останками впаде на Землю до 18 січня

16.01.2024   23:12    59

Скандальний місяцехід Peregrine, який після запуску минулого тижня швидко провалив свою місію з досягнення Місяця, буде навмисно врізаний в атмосферу Землі до четверга (18 січня). Приречений космічний апарат, швидше за все, згорить у верхніх шарах атмосфери нашої планети, так і не досягнувши її поверхні.


Спусковий апарат Peregrine був створений приватною космічною компанією Astrobotic Technology, що базується в Піттсбурзі, і запущений в космос на борту новенької ракети Vulcan Centaur компанії United Launch Alliances, яка стартувала зі станції Космічних сил на мисі Канаверал 8 січня.

Опинившись у космосі, спусковий апарат мав рухатися складною орбітальною траєкторією, яка мала спрямувати його до Місяця, де він мав приземлитися наприкінці лютого. Якби все пішло за планом, Peregrine став би першим комерційним посадковим апаратом на Місяці і першим американським космічним апаратом, який досягнув місячної поверхні з часів місії Аполлон-17 у 1972 році.



Місія була рішуче засуджена нацією навахо перед запуском, оскільки посадковий модуль перевозив корисні вантажі від меморіальних космічних компаній, які містили людські останки та ДНК. Президент навахо Буу Нігрен написав у відкритому листі до NASA, що висадка людських останків на Місяць була «рівнозначною оскверненню цього священного простору».



Приблизно через шість годин після запуску Astrobotic оголосив, що посадковий модуль, який успішно відокремився від ракети, зіткнувся з кількома аномаліями, серед яких був критичний витік палива, який фактично залишив космічний корабель мертвим у воді (або космосі). Після пошуку рішень компанія пізніше визнала, що посадковий модуль ніколи не досягне поверхні Місяця.

Останні новини:  З’явилися нові докази того, що стародавній Марс був більш схожий на Землю та, можливо, навіть придатний для життя

У суботу (13 січня) Astrobotic написав на X (раніше відомий як Twitter), що посадковий модуль знаходиться на курсі зіткнення із Землею. Подальші випробування показали, що космічним кораблем все ще можна трохи маневрувати, тобто цієї долі можна уникнути. Однак після консультацій з NASA та урядом США Astrobotic оголосив у неділю (14 січня), що вони дозволять Peregrine впасти у верхні шари атмосфери Землі. Astrobotic не розкрив точно, коли й де посадковий модуль увійде в атмосферу Землі, але зазначив, що місія буде завершена до четверга.

Останні новини:  Слабке магнітне поле Землі сприяло виникненню складного життя

«Ми не віримо, що повторне входження Сапсана становить загрозу безпеці, і космічний корабель згорить в атмосфері Землі», — написали представники Astrobotic у заяві. У минулому було відомо, що частини інших приречених космічних кораблів, такі як неіснуючі зворотні капсули та неконтрольовані падаючі ракетні прискорювачі, досягали поверхні Землі та стикалися з нею.

Astrobotic вирішив розбити посадковий модуль, щоб запобігти залишенню надзвичайно руйнівного космічного сміття в цисюнному просторі — просторі між Землею та орбітою Місяця.

Останні новини:  Археологи виявили у резиденції Гітлера останки п’яти осіб

Однак смертельна спіраль посадкового модуля все ще може спричинити деякі екологічні проблеми. У жовтні минулого року вчені виявили, що космічне сміття, яке згорає в атмосфері Землі, спричиняє високий рівень забруднення металами, які впливають на наше небо незрозумілим нам чином.

Незважаючи на повний і майже миттєвий провал подорожі Peregrine на Місяць, Astrobotic все ще вважає місію успішною, частково тому, що обладнання на посадковому модулі все ще змогло зібрати деякі дані з орбіти Землі, але головним чином тому, що це допоможе компанії уникнути подібні помилки в майбутньому.

«Ця місія вже багато чому навчила нас і вселила в мене велику впевненість, що наша наступна місія на Місяць здійснить м’яку посадку [на Місяць]», — сказав у заяві генеральний директор Astrobotic Джон Торнтон.


portaltele.com.ua