Як купити сухе вино та що це за продукт

29

Близько 75% якісних вин у світі — сухі. Це настільки розповсюджений дескриптор, що покупці нерідко вживають його в неправильному контексті. Замовити сухе вино за вигідною ціною можна за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/vino.html/f/sweet-sukhe. З’ясуймо, як вибрати якісний продукт, і що насправді ховається за позначкою «Dry Wine» на етикетці.

Сухе вино: що це таке

Продукт — результат бродіння виноградного соку. У складі немає залишкового цукру. Коли виноград перетворюється на вино, в процесі бродіння вивільняється спирт, оскільки дріжджі харчуються натуральним цукром. Якщо зупинити бродіння до моменту повного розщеплення сахарози, вино стає солодким. Цукор, який не поглинули дріжджі, називається залишковим. Відповідно до його концентрації вино класифікується на сухе та солодке. У покупців існує три упередження:

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

  1. Сухе вино втрачає смак. Відсутність цукру не впливає на фруктовий присмак. Якщо дотримуватися технології, вино матиме насичений присмак винограду та інших ягід, зважаючи на використаний сорт.
  2. Сухе вино «висушує» слизову ротової порожнини. Це стереотип, який сформувався під впливом солодкої газованої води на кшталт Coca-Cola. Якщо під час дегустації розвивається відчуття стягнутості в роті, це вказує виключно на високу концентрацію танінів.
  3. Сухе вино — продукт із підвищеною міцністю. Упередження, яке формується в людському мозку. Чим менше цукру в складі, тим відчутніші спіртуозні акценти.
Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Де шукати якісні сухі вина

Продукція з позначкою «Dry» зазвичай доступніша за ціною, ніж десертні вина, оскільки процес вініфікації менш трудомісткий. Зосередьтеся на регіонах, що раніше спеціалізувалися на виготовленні продуктів із високим вмістом цукру:

  1. Сотерн (Бордо). Білий купаж виготовляється з винограду Совіньйон Блан, Мюскадель, Семільйон. Останній — основний сорт, який культивується в Сотерні. Смак такого вина — насичений і свіжий, з акцентом на золотистих яблуках, апельсинах, горіхах. В’язка текстура підсилюється мінеральними відтінками місцевого теруару.
  2. Порту (Дору). Портвейн — візитівка цього регіону, однак сухі вина не менш популярні. Вони навіть отримали власне маркування — DOC Douro. Найкращий виноград — Торіга Насіонал. Він наповнює готовий продукт соковитими відтінками вишні, фіалки, шоколаду, свіжих трав. Червоні сухі вина з цього регіону повнотілі й фруктові, а білі — свіжі, з легкою кислинкою.
  3. Токай (Угорщина). Фурмінт і Харшлевелю — найрозповсюдженіші сорти винограду. Сухе вино позначається словом «сараз». Продукція часто витримується в дубових бочках. Смак — з акцентом на світлих фруктах, таких як персик, лимон, груша.
Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Також не варто забувати про Марсалу, де народжується насичене горіхове вино з Грілло. Оскільки виноград культивується на кам’яному вулканічному ґрунті, розвивається мінеральний шлейф.