Ажурна тротуарна плитка - краса, функціональність та екологічність

10

Тривалий або дуже інтенсивний дощ може викликати проблеми на території готелів, підприємств, ресторанів і навіть приватних будинків. Заасфальтовані або вимощені тротуарною плиткою ділянки перетворюються на велику калюжу. Найчастіше такі проблеми помітні у місцях, де рельєф місцевості був не належним чином сформований. Одним із способів вирішення цієї проблеми є використання ажурних бетонних плиток для влаштування тротуарів та під’їзних доріжок. Вони не тільки відводять воду в землю і підтримують екосистему, а й гарно виглядають.

Якісна тротуарна плитка завдяки своїм властивостям – довговічності та естетичним якостям – все охочіше використовуються для створення пішохідного та автомобільного руху. Це так звані «зелені паркування», де осередки плит заповнені ґрунтом та засіяні травою. Спочатку такі парковки облаштовувалися переважно біля будівель великих компаній. Однак переваги екологічних продуктів все частіше помічають і власники приватних володінь – люди, які бажають уникнути утворення застою води на поверхні та ті, для кого уважне ставлення до навколишнього середовища стало пріоритетом.

Останні новини:  Конструктори Doka - електронні STEM набори для дітей

Ажурні плити – натуральний продукт

Безперечною перевагою ажурних плит є те, що вони поєднують у собі естетичні та функціональні переваги. З одного боку, поверхні таких виробів гармонують з природою – дощова вода відводиться прямо в землю. А з іншого – стабілізують ґрунт, що забезпечує збереження балансу між функціональністю та естетикою. Суть такої конструкції полягає у вільних просторах, які створюються за рахунок великих зазорів між кубиками та наскрізними отворами у самому виробі. Порожні простори між бетонною формою можна за бажанням заповнити щебенем, дрібним гравієм або засіяти травою, створивши таким чином поверхню, яка забезпечить більш ефективне проникнення води в ґрунт, дозволить уникнути часткової стерилізації ділянки та захистить екосистему.




Використання таких виробів гарантує збереження декоративних якостей – завдяки траві, що росте з простору між панелями або з їхнього центру, ажурні плитки гармонують з рештою саду, вписуючись у єдину композицію. Застосування та технологія укладання Правила укладання не відрізняються від тих, яких необхідно дотримуватись при укладанні інших виробів для мощення. Як завжди, в цьому випадку особливо важливим є правильне виконання подушки. Її матеріал повинен бути максимально водопроникним, що досягається за рахунок використання для нижнього шару натуральної битої цегли, щебеню, гравію. Фундамент повинен бути виготовлений із міцного матеріалу, що забезпечує достатню несучу здатність після ущільнення. В іншому випадку майданчик продавлюватиметься під вагою автомобіля, пішоходів, лавок. Для заповнення порожнин також слід використовувати природні ресурси: промитий пісок 0-2 мм або подрібнені заповнювачі 0-5 мм.

Останні новини:  Флебологія в Києві: професіоналізм і інновації в AXEL Clinic

У разі ажурних плит традиційне затирання піском замінює заповнення зазорів травою або гравієм. Використовуючи різні наповнювачі різних фракцій і навіть кольорів, можна істотно змінити зовнішній вигляд під’їзної доріжки або тротуару. Ажурні плити забезпечують природне вбирання в землю вод від атмосферних опадів та танення снігу. В результаті зайва вода стікає прямо в землю, що перешкоджає її застою та попаданню в міську каналізацію.

Останні новини:  CBD продукція: Як вибрати та де купити CBD?