У Мексиці виявили стародавні гравюри майя

Вчора,   08:30    504

Під час розкопок уздовж ділянки залізниці в Мексиці археологи Національного інституту антропології та історії (INAH) виявили дев’ять стародавніх гравюр гри патоллі.

Ці знахідки, вік яких оцінюють у понад 1000 років, були знайдені біля Четумаля, поблизу Шпухіля, штат Кампече.

Патоллі — стародавня гра, в яку грали як простолюдини, так і знать у різних культурах Мезоамерики. Назва гри походить від слова науатль, що означає «боби», які використовувалися як гральні кістки. Гра мала як розважальне, так і ритуальне значення, пов’язані з релігійними обряд

Останні новини:  Місію виконано: на Землю повернувся мільярдер, який здійснив перший непрофесійний вихід у космос

Гравюри було виявлено на потинькованій поверхні завдовжки 11,3 метра і завширшки 2,8 метра, але вони були в поганому стані. Екстрені заходи щодо їхнього збереження включали ін’єкції вапняної води для стабілізації штукатурки, нанесення латок і обробку периметра. Важлива реставраційна робота розпочалася 23 серпня, і всі артефакти були графічно і фотографічно задокументовані.

Знахідка включає патолли різних форм: два круглих, чотири квадратних і кілька з розмитими лініями, повідомляє INAH. Ці відмінності можуть вказувати на різні етапи будівництва та функції будівель, у яких вони були знайдені. Попередні дані показують, що патоллі був створений у пізньокласичний період (600−900 роки н. е.).

Останні новини:  Урагани, цунамі та виверження вулканів стануть частішими: скільки видів вони знищать