Учені з’ясували, як жили підлітки часів Льодовикового періоду

Вчора,   23:30    1065

Дослідження, опубліковане в журналі “Journal of Human Evolution”, показало, що підлітки, які жили 25 000 років тому, проходили через стадії статевого дозрівання подібно до сучасних підлітків.

Вчені проаналізували останки 13 стародавніх людей віком від 10 до 20 років для того, щоб заповнити прогалини в знаннях про розвиток ранніх людей у плейстоцені. Особливу увагу дослідники приділили кістковим маркерам, які дозволили визначити основні етапи статевого дозрівання. Ці маркери вказують на такі зміни, як початок менструації у дівчат та мутацію голосу у хлопців.

Останні новини:  Горили допомогли вченим відкрити нові види цілющих рослин

Методику дослідження розробила професорка Мері Льюїс з Університету Редінга. Вона базувалася на аналізі мінералізації зубів та ступеня дозрівання кісток рук, ліктів, шиї та таза. Такий підхід дозволив точно встановити стадії статевого розвитку підлітків на момент їхньої смерті.

Результати дослідження показали, що більшість підлітків плейстоцену вступали в період статевого дозрівання приблизно в 13,5 років і досягали повної зрілості у віці 17-22 років, що є дуже близьким до показників сучасних підлітків у розвинених країнах. Це відкриття свідчить про те, що процеси біологічного дозрівання залишалися відносно стабільними протягом тисячоліть.