Вчені розгадали таємницю унікальних стародавніх сокир

11.09.2024   20:30    5

Середня довжина древньої сокири варіюється в межах 10-15 см. Довгий час вчені не могли зрозуміти призначення гігантських ручних сокир, довжина яких перевищує 20 см. За даними John Hawks, їм вдалося розгадати цю таємницю.

У 2023 році команда археологів під керівництвом Летті Інгрі натрапила під час розкопок у південно-східній частині Англії на незвичайну ручну сокиру. Її довжина становила 30 см. Інструмент було сформовано у вигляді фікрону. Простіше кажучи, він мав подовжений наконечник із лускатими краями. Приблизно у той же час вчений Люк Дейл вирішив комплексно дослідити величезні гандакси, знайдені на території Великобританії. Як виявилось, гігантський розмір мали лише 1% виявлених археологами сокир.

Останні новини:  Розкриє правду про святих: археологи виявили історичну церкву в Болгарії

Стандартні сокири використовувалися для нарізки, копання та зіскоблювання. Гігантські гандакси для нарізки та зіскоблювання не придатні. При цьому вони перевершують дрібніші інструменти у ефективності копання. На цій підставі вчені дійшли висновку, що гандакси використовувалися давніми людьми замість лопат.