Нова ядерна доктрина. Путін заплутався у погрозах

Вчора,   13:41    225

Нова ядерна доктрина. Путін заплутався у погрозах

Фото: Getty Images

Путин снова пугает ядерным оружием

Володимир Путін повідомив, що в ядерну доктрину РФ запропоновано внести низку уточнень щодо визначення умов застосування ядерної зброї.

Президент країни-агресора Володимир Путін анонсував зміну ядерної доктрини РФ. За його словами, Росія залишає за собою право застосувати ядерну зброю при агресії, зокрема, якщо противник, використовуючи звичайну зброю, створює «критичну загрозу». Також у проекті оновленої ядерної доктрини буде розширено категорію держав і військових союзів, щодо яких проводиться ядерне стримування. Ось тільки виходячи із заяв Путіна під час вторгнення в Україну РФ мала вже неодноразово застосовувати ядерну зброю.

Нездійсненні норми

Путін стверджує, що достовірна інформація про старт у бік Росії засобів повітряно-космічного нападу спричинить ядерну відповідь. Росія може розглянути питання застосування ядерної зброї вже після достовірних даних про масований старт ракет і БПЛА при перетині кордону.

У вересні Україна запускала за цілями у Росії понад 150 одиниць безпілотників за раз. Ймовірно, такі удари повторяться, і тоді Росія стоятиме перед непростим вибором — або влаштувати ядерну війну у відповідь на звичайний для цієї війни наліт БПЛА, або продемонструвати, що ядерна доктрина не працює.

Останні новини:  Журналісти розкрили схему потрапляння західних авто до РФ

Західна зброя

Ще одне становище доктрини очевидно стосується ракет західного виробництва. Дискусії про можливість отримання Україною дозволу на застосування їх проти цілей у Росії продовжуються.

«В оновленій редакції документа агресію проти Росії з боку будь-якої неядерної держави, але за участю або за підтримки ядерної держави пропонується розглядати як їхній спільний напад на Російську Федерацію», — сказав Путін.

Останні новини:  Як Росія, Китай, КНДР та Іран разом загрожують США: Economist розповів про наслідки цього “союзу”

Однак ці ракети вже давно застосовуються проти цілей у Криму, наприклад. А окупований український півострів Росія вважає своєю територією. І якщо Україна знову застосує ATACMS чи Storm Shadow проти цілей у Севастополі, а Росія не влаштує у відповідь Армагеддон, чи це означатиме, що не працює ядерна доктрина чи Конституція РФ?




Порожні заяви

Директор ЦРУ Вільям Бернс розповідав, що наприкінці 2022 року був момент, коли існував реальний ризик того, що у відповідь на низку невдач на полі бою Росія застосує тактичну ядерну зброю. За словами Бернса, він тоді змалював наслідки такого застосування російським офіційним особам.

“Однак я ніколи не вважав — і ця думка всього мого відомства, — що нам із цього приводу потрібно відчувати непотрібний страх, — продовжив директор ЦРУ. — Путіну властиво діяти погрозами. Час від часу він і далі брязкатиме перед нами зброєю”. Однак досі йшлося про заяви, нехай гучні, але все-таки необов’язкові до виконання. Наразі йдеться про зміну ядерної доктрини.

Останні новини:  Отрутою “приправили” їжу: ЗМІ дізналися можливу причину загибелі 4 дітей у РФ

Слова Путіна прокоментував радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

“Людина починає триденну — ну це ми так саркастично говоримо, “триденну“ – “спеціальну військову операцію“, а сьогодні тремтячими руками з аркуша паперу зачитує наступне: дивіться, якщо ми провокуватимемо конвенційною зброєю цю війну, то ми будемо використовувати проти не ядерної держави ядерної зброї. Ну, це абсолютно репутаційне дно», — сказав Подоляк в ефірі українського телемарафону. «Це очевидно, що Російська Федерація не розуміє, як зупинити те, що далі продовжуватиметься в цій війні», — додав він.

korrespondent.net