Проблеми древніх. Археологи знайшли місце найстарішої битви в історії Європи

Сьогодні,   09:30    688

Нещодавні дослідження в долині Толлензе, розташованій у німецькій землі Мекленбург-Передня Померанія, проливають нове світло на один із найраніших і найжорстокіших конфліктів у Європі, який стався приблизно у 1250 р. до н. е.

Під час розкопок було виявлено безліч людських останків і понад 150 тіл, що дало змогу археологам оцінити, що в битві брали участь щонайменше 2000 воїнів.

До недавнього часу вважалося, що це була місцева сутичка між жителями регіону. Однак нове дослідження, опубліковане в журналі Antiquity, показує, що деякі з бійців були не місцевими жителями, а воїнами, які прийшли з півдня, можливо, з Моравії або Баварії. Аналіз бронзових і крем’яних наконечників стріл показав, що частина зброї була виготовлена за межами регіону, що вказує на міжрегіональний характер конфлікту.

Останні новини:  Біблійне дерево виростили з насінини віком 1000 років

Ці дані підтверджують теорію, що битва в долині Толлензе не була просто місцевою ворожнечею, а організованою війною за участю загарбників. Наконечники стріл, знайдені на місці, відрізняються від місцевих зразків і більш поширені в Південній Європі. Дослідники зазначають, що такі знахідки свідчать про високу організацію військових дій у бронзовому столітті, що раніше вважалося неможливим для цього періоду.

Останні новини:  Таємниче місце на Мадагаскарі може мати зороастрійське походження

Битва в долині Толлензе показує, що міжрегіональні конфлікти існували в Європі більше ніж 3000 років тому, і вони були складнішими та масштабнішими, ніж передбачалося раніше.