У попелі Везувію знайшли 2000-річне бронзове погруддя римського імператора Калігули

11.08.2024   21:30    87

Стародавнє бронзове погруддя римського імператора Калігули було загублено майже на 200 років після того, як його знайшли в попелі Везувію, пише Успіх in UA.

Погруддя заввишки 12 сантиметрів спочатку було знайдено під час розкопок Геркуланума — римського міста, яке зруйнувало сумнозвісне виверження Везувію 79 року н.е. Експерти припускають, що погруддя Калігули було відлито незадовго до або вже після смерті римського імператора, близько 2 тис. років тому.

Останні новини:  Археологи розкопали яму з кістками на місці останньої битви Наполеона

Погруддя зображує Калігулу з високим чолом, тонкими губами та маленьким ротом, видатним підборіддям. Також експерти зазначають, що очі скульптури безпомилково передають безумство римського імператора, повідомляє focus.ua.

Калігула був третім представником династії Юліїв-Клавдіїв, який був відомий своїм розгульним способом життя і кровозмішенням. Його вбили 41 року н.е. найближчі сподвижники внаслідок палацового перевороту.

“Виявлення бюста Калігули — захоплююча подія. Кожен об’єкт, який нам вдається знайти, допомагає нам краще зрозуміти їхнє таємне життя”, — каже історикиня Оксфордського університету Сільвія Даволі, якій вдалося наново відшукати бюст.

Попри те, що досі невідомо, коли було відлито погруддя, науковці точно знають, що це був перший із предметів, розкопаних у Геркуланумі в 17 столітті.

Останні новини:  У Червоному морі знайшли новий вид риб
У попелі Везувію знайшли 2000-річне бронзове погруддя римського імператора Калігули

Далі погруддя Калігули в XVIII столітті подарували відомому англійському письменнику і політику Горацію Волполу.




Відомо, що Волпол захоплювався виразністю обличчя Калігули. На його думку, імператор був зображений “на початку свого божевілля”.

Бюст Калігули, як і інші свої скарби, Волпол зберігав у своєму особняку Strawberry Hill House.

Останні новини:  Одні з найкрасивіших створінь на Землі масово вимирають: із чим це пов'язано

Після його смерті погруддя певний час залишалося в сім’ї Волполів, а потім було перепродано колекціонерам. Після цього слід безцінної знахідки загубився майже на 200 років.