Гігантські хвилі в мантії Землі можуть викликати підйом континентів

11.08.2024   16:30    69

Нове дослідження показує, що вражаючі скелі та високі плато викликані тією самою хвилею, що спрацьовує в середньому шарі Землі, коли континенти розходяться. Нові дослідження показують, що високі плато піднімаються у внутрішній частині континентів завдяки бурінню глибоко всередині Землі за сотні миль від місця, де вони зрештою виникають.

Коли континенти розпадаються, масивні стіни скелі можуть піднятися біля кордонів, де кора розривається. Цей розпад викликає хвилю в середньому шарі Землі, мантії, яка повільно котиться всередину протягом десятків мільйонів років, підживлюючи підвищення плато, показало нове дослідження.

Останні новини:  Одні з найкрасивіших створінь на Землі масово вимирають: із чим це пов'язано

Вчені давно знають, що континентальні тріщини спричиняють зростання масивних уступів, таких як стіни скель, які відокремлюють Східноафриканську рифтову долину від Ефіопського плато, сказав провідний автор Томас Гернон, науковець з Саутгемптонського університету у Великобританії. І ці круті скелі іноді окраївають внутрішні плато, які піднімаються з міцних стабільних ядер континентів, відомих як кратони.

Але оскільки ці дві ландшафтні особливості зазвичай утворюються на відстані від десятків мільйонів до 100 мільйонів років одна від одної, багато вчених вважали, що різні утворення викликані різними процесами, сказав Гернон в електронному листі Live Science.

Останні новини:  Ван Гог зобразив на картині Зоряна ніч фізичне явище, про яке не міг знати

У новому дослідженні, опублікованому 7 серпня в журналі Nature , Гернон і його колеги вивчили три знакові прибережні уступи, які утворилися під час розпаду останнього суперконтиненту Землі Гондвани. Один, уздовж узбережжя Індії, огинає Західні Гати приблизно на 1200 миль (2000 кілометрів); інший, у Бразилії, оточує плато Хайленд приблизно на 1900 миль (3000 км); Згідно з дослідженням, Великий ухил Південної Африки оточує Центральне плато і охоплює приголомшливі 3700 миль (6000 км). Внутрішні плато в цих регіонах можуть підніматися на кілометр або більше, сказав Гернон.

Останні новини:  Розгадана загадка розумних довгожителів

Команда використовувала топографічні карти, щоб показати уступи, вирівняні з континентальними кордонами, що свідчить про те, що їх створив рифт. Комп’ютерне моделювання показало, що континентальні рифти порушують мантію, викликаючи глибокі хвилі, які котяться всередину до серця континенту.