Вчені попередили про переломний момент у зміні клімату

10.08.2024   06:30    67

Підвищення температури на Землі вище за очікувану викликає серйозні кліматичні зміни. Про це повідомила у статті для журналу Nature Communications міжнародна команда вчених.

У ній йдеться про те, що при поточних траєкторіях викидів парникових газів тимчасове перевищення температури на 1,5°C, якого хочуть досягти члени Паризької угоди, є цілком ймовірним.

Мета цієї угоди — утримати зростання глобальної середньої температури нижче 2 °C та «докласти зусиль» для обмеження зростання температури величиною 1,5 °C.

Останні новини:  Ілюзія Місяця: загадковий оптичний обман, що спантеличує людство

Постійне перевищення цієї межі, попереджають вчені, суттєво збільшить ймовірність “запуску елементів кліматичного перелому”.

«Ми показуємо, що дотримання поточної політики в цьому столітті призведе до 45% ризику перелому до 2300 року (медіаною, діапазон 10–90%: 23–71%), навіть якщо температура повернеться нижче 1,5 °C. Ми виявили, що ризик перелому до 2300 року збільшується з кожним додатковим перевищенням 0,1 °C понад 1,5 °C і дуже прискорюється для пікового потепління понад 2,0 °C», — йдеться у статті.

Досягнення та підтримання як мінімум нульових чистих викидів парникових газів до 2100 року має першорядне значення для мінімізації ризику перелому у довгостроковій перспективі, наголосили вчені.

Останні новини:  Сахара зеленіє: супутники NASA зафіксували потоп у пустелі