Вчені виявили новий супервулкан

Сьогодні,   15:30    233

Планетологи виявили новий вулкан на найбільш вулканічно активному тілі Сонячної системи – супутнику Юпітера Іо. Для цього вони проаналізували знімки приладу JunoCam на борту космічного апарату NASA «Juno».

Вчені порівняли знімки, зроблені 1997 року апаратом Galileo, з фотографіями лютого 2024 року, і виявили новий вулканічний осередок. Він розташований на південь від екватора.

Останні новини:  Мікропластик вперше знайшли у тілі людини – The Times

Іо трохи перевищує за розмірами Місяць. Це найвнутрішній із галілеєвих супутників Юпітера (до цієї групи також входять Європа, Ганімед і Калісто). Іо рухається по витягнутій орбіті і в міру віддалення і наближення до Юпітера трохи деформується. При цьому в її надрах виникають нагрівання і тертя, які й породжують вулканічну активність.

Останні новини:  Учені з’ясували, чому жителі країн Азії так сильно люблять розкіш

Поверхня Іо вкрита діючими вулканами. Однак регіон, де виявили новий осередок, до останнього часу вважався спокійним. Вчені дійшли висновку, що вулкан утворився «з нічого» приблизно з 1997 року.

Східний бік вулкана має червонуватий відтінок через сірку, викинуту на поверхню, яка осіла назад. На західному боці вчені розглянули два темні потоки лави, кожен завдовжки близько 100 км.

Останні новини:  Учені з’ясували, як жили підлітки часів Льодовикового періоду