Як обрізати сливу для плодоношення наступного року: 8 основних правил

14.09.2024   19:14    1043


Осінь – час санітарної обрізки плодових дерев. Якщо трохи попрацювати в саду зараз, то навесні рослини віддячать вам великим урожаєм. Слива особливо потребує омолодження та укорочення зайвих пагонів. Садівники обрізають її з четвертого року життя – цей період визначає майбутню врожайність дерева, пише уніан.

Ми розповіли, як правильно обрізати сливу і при цьому не нашкодити саду.

Коли можна обрізати сливу восени

Обрізка плодових дерев проводиться після випадіння всього листя. Зазвичай це відбувається з середини вересня до кінця жовтня. Проводьте роботу в суху погоду і не чекайте холодів. Рани мають зажити до заморозків.

Останні новини:  5 справ на городі, які обов’язково необхідно зробити у вересні

Як обрізати сливу восени, щоб був хороший урожай

Для роботи вам знадобляться добре заточені секатор і садовий ніж.

Перед тим, як обрізати сливу восени, дуже важливо визначити, де у дерева плодоносні гілки. Якщо помилково видалити їх, то врожайність дерева знизиться. На гілках, де закладаються плоди, бруньки розташовані групами по 3 штуки. У ростових гілок бруньки ростуть по одній – на них врожаю не буде.

Головний принцип обрізки сливи восени – перевести урожай із занадто довгих молодих гілок на бічні, а також забезпечити доступ крони до сонячного світла. Не допускайте роздвоєння на дереві. Якщо гілка розрослася на кілька відростків – обріжте ті, що ростуть усередину.

Останні новини:  Як правильно посадити саджанець яблуні восени: поради садівникам

Для правильної обрізки молодої сливи дотримуйтеся таких правил:

  1. Дерево має бути широким внизу і вузьким нагорі. Дотримуйтеся форми конуса.
  2. Молоді гілки віком до 1 року варто видалити до першого плодоносного (з бруньками) бічного відростка. Це допоможе освітлити крону.
  3. Насамперед обрізайте гілки, які ростуть у напрямку всередину до стовбура дерева.
  4. Видаляйте нижні гілки, які ростуть зі стовбура під гострим кутом. Вони вважаються аварійними.
  5. Між основними гілками має бути відстань мінімум 5 см. Приберіть молоді гілки, які ростуть занадто близько до основних.
  6. Регулярно оновлюйте гілки вище середини дерева, не залишаючи старих багаторічних відростків. Якщо є роздвоєння – залишайте молодшу частину.
  7. На самій верхівці дерева можна видалити центральний стовбур до першого плодоносного відростка. Верхні гілки рекомендується сильно вкоротити.
  8. На місці видалення гілки залиште невеликий відросток розміром приблизно 5 мм, а всі рани обробіть садовим варом.
Останні новини:  Як приготувати незвичайне добриво від шкідників з 3 компонентів

Також обов’язково потрібно обрізати хворі, сухі, відмерлі ділянки сливи. Після роботи приберіть з ділянки всі зрізані гілки та опале листя. На ньому можуть зимувати шкідники.





chasdiy.org