Солена Бринза в домашніх умовах

Сьогодні,   17:00    130


Роблю бринзу солону дома. Готувати її зовсім не складно, але потрібно дотримуватися кількох порад. Для приготування бринзи знадобляться хороше фермерське молоко, сичужний фермент і сіль.

Інгредієнти:

  • Молоко фермерське – 5 л
  • Сичужний фермент (за інструкцією)
  • Сіль

Приготування:

Молоко для бринзи потрібно брати якомога жирніше. Молоку потрібно дати відстоятися 1 добу в холодильнику.

Потім вливаю їх у каструлю. На дуже маленькій потужності плити підігріваю до температури 32-35 градусів, постійно помішуючи. Вимикаю плиту. Додаю сичужний фермент і акуратно перемішую протягом 15-20 секунд. Накриваю каструлю кришкою і залишаю на 1 годину.

За цей час, на поверхні має з’явитися щільний згусток. Розрізаю його на смужки завширшки 2 см, а потім поперек так само і ще навскоси. У підсумку має вийти щось схоже на кубики, а між ними має з’явитися сироватка. Акуратно, знизу вгору перемішую лопаткою протягом 10-15 хвилин. Залишаю хвилин на 20.  Сироватку зливаю в окремий посуд, а сирні зерна складаю у форму.

Останні новини:  Салат “Мрія чоловіків”

Ставлю форму в глибокий посуд і заповнюю з великою гіркою. Залишаю на 2 години. Сир зменшуватиметься в об’ємі, а в посуді з’являтиметься сироватка. Її відправляю до решти сироватки (не виливаю). Через 2 години перевертаю форму і виймаю сир. Перевертаю і знову відправляю у форму. Знову залишаю на 2 години. Так робимо 3-4 рази.

На ніч можна залишити і не перевертати. Залишаю сир на 24 години. Після закінчення часу, з’явиться молодий сир, який можна вже їсти. Але, він не солоний. Щоб його посолити, але не пересолити, готую розсіл. На 1 літр кип’яченої, холодної води додаю 200 грамів кам’яної солі (не йодованої). Добре перемішую. Проціджую через марлю, в 4 шари. Викладаю сир у цей розсіл і залишаю рівно на 24 години. 2-3 рази за цей час перевертаю його в розсолі. Усе. Молодий солоний сир у вас на столі. Такий сир придатний до вживання протягом 3-4 днів.




Але якщо у вас мета зробити бринзу, яку можна ще й довго зберігати, то процес трохи змінюється. Після того як я дістала сир із форм, його потрібно добре обваляти з усіх боків у солі та на глибоку тарілку ставлю кілька дерев’яних шпажок і поставити сир на них. Поступово сіль вбиратиметься в сир, а з сиру витікатиме сироватка, що залишилася. Ось її краще зливати, оскільки вона не дуже корисна. Залишаю сир на 12 годин, потім ще раз обвалюю в солі й перевертаю. Через 24 години у вас на столі смачнюча бринза, яку можна їсти відразу.

Останні новини:  Моя обов’язкова заготовка на зиму

Зберігаю я її в концентрованому розсолі солі. З розрахунку на 1 літр кип’яченої холодної води 250 грамів солі. Зберігати потрібно в темному прохолодному місці. Найкраще в скляній банці зі щільно закритою кришкою. Необов’язково в холодильнику.


useti.org.ua