Вчені встановили, що вікінги прибули до Америки раніше за Колумба

10.08.2024   13:30    61

За даними недавнього дослідження, вікінги з Гренландії жили на північноамериканському острові Ньюфаундленд 1000 років тому, пише Успіх in UA.

Ньюфаундленд знаходиться у Приморській Канаді. Вчені роками підозрювали, що вікінги оселилися у цьому районі, але й досі не могли визначити точну дату цього табору.

Авторам дослідження вдалося простежити шлях вікінгів деревами, які вони зрубали, щоб побудувати свій притулок у Ньюфаундленді. Дерева вказують на те, що поселенці були в цьому районі ще 1021 року — за 470 років до прибуття Христофора Колумба на континент і тисячоліття тому.

“Це перший випадок, коли ця дата була науково встановлена”, – сказала археолог Марго Куйтемс, науковий співробітник Гронінгенського університету в Нідерландах, яка також очолювала дослідження.

«Раніше ця дата ґрунтувалася лише на сагах — усних історіях, які були записані тільки в XIII столітті, принаймні через 200 років після подій, що описуються в них», — сказав Куйтемс.

Останні новини:  Вчені виявили новий супервулкан

Ці поселенці-вікінги родом з Ісландії та Скандинавії і дісталися Гренландії, перш ніж ступити на землю і влаштуватися в Ньюфаундленді. Однак дослідження показують, що вікінги ніколи не відчували себе комфортно в Північній Америці, і вони залишили своє село в Ньюфаундленді лише через 13 років, щоб повернутися до Гренландії, повідомляє lenta.ua.

“Я вражений результатами”, – говорить Томас Макговерн, археолог з Хантер-коледжу в Нью-Йорку, який не брав участі в проекті. «Це місце продовжує надавати дані через усі ці роки.

Я думаю, що дата є цілком правдоподібною і відповідає початковій ідеї Біргітти Уоллес про досить коротку подію поселення, що відбулася близько 1000 року нашої ери», — додає Макговерн, який вивчає те, що відбувалося в норвезьких поселеннях у Гренландії, вже близько двадцяти років.




Команда спромоглася знайти точну дату за допомогою природної радіоактивної форми вуглецю, яка була присутня в деревині на цьому місці.

Останні новини:  Туристи знайшли на Мадагаскарі невідомого хамелеона довжиною три сантиметри

Використання радіовуглецевого датування було перевіреною та надійною практикою для археологів протягом багатьох років, але це дослідження стоїть окремо, оскільки використовує процес, що залежить від «події космічних променів», щоб знайти дату.

Вчені вже визначили, що подія, пов’язана з космічними променями, сталася 993 року, незадовго до прибуття вікінгів до Ньюфаундленду. Вважалося, що ця подія викликала більше радіоактивного вуглецю-14 у вуглекислому газі атмосфери, ніж зазвичай.

Останні новини:  Ізраїльські вчені розробили їстівний пластик

Дерева виділяють вуглекислий газ протягом усього свого життя, і дослідники зіставили радіоактивну сигнатуру вуглецю від події космічних променів з річними кільцями, знайденими в дереві.

Потім вони простежили життя дерева з 993 року, дати події, до того моменту, коли дерево було зрубане – моменту, коли вікінги використовували його для будівництва свого поселення.

Норвезькі саги розповідають про подорож на захід із Гренландії, у місце, яке вони називали «Вінланд», або місце, де ріс виноград. Вони також розповідали про свої складні стосунки з тубільцями, яких вони там зустріли, яких вони називали скрілінгами, або людьми, які верещали.

Вони стверджують у сагах, що скраелінги були лютими воїнами, які роками мучили поселення, поки зрештою не були змушені його покинути.