Юрист розповів, кому з українських водіїв потрібно проходити техогляд

25.07.2024   19:31    23

Штрафи за відсутність техогляду можуть бути накладені на водіїв різних категорій транспортних засобів, незважаючи на скасування в 2011 році обов’язкового техогляду для легкових авто. Юрист Вадим Володарський пояснив, що технічний контроль залишається обов’язковим для вантажних і вантажопасажирських авто, таксі, автобусів, комерційної техніки, тракторів та сільськогосподарської техніки.

mechanic repairman inspecting carmechanic repairman inspecting car

Ці транспортні засоби повинні проходити техогляд раз на два роки, а вантажні авто вагою понад 3,5 тонни – щорічно. Існують спірні моменти щодо автомобілів категорії “В”, призначених для перевезення вантажів, включно з пікапами, які поліцейські можуть трактувати по-різному.

Останні новини:  Власник АЗС розкрив дивні правила під час заправки авто, які необхідно виконувати водіям

Відсутність своєчасного техогляду може призвести до штрафів. Згідно зі ст. 121 адмінкодексу, перше порушення карається штрафом у розмірі ₴340 (20 неоподатковуваних мінімумів доходів фізичних осіб).

Повторне порушення протягом року загрожує більш серйозними наслідками: штраф до ₴1700, позбавлення права керування транспортними засобами на строк до півроку або адміністративний арешт до 10 діб.

Таким чином, водіям, чиї транспортні засоби підлягають техогляду, необхідно своєчасно його проходити, щоб уникнути штрафів та інших санкцій.

Останні новини:  Компанія Renault створила стильний електромод із класичного купе моделі 17


mmr.net.ua