Як приготувати салат з кульбаби і кропиви

27.07.2024   15:31    20

Використання дикорослих трав як інгредієнтів для салату – популярна практика як у кулінарів-початківців, так і у геніїв кухні. Але не всі знають, як правильно та смачно приготувати зелену страву.

Пропонуємо рецепт салату, в якому присутні відразу кілька диких рослин, які ми не звикли бачити на столі, але від цього страва тільки виграє.

Для салату знадобиться:

  • листя кульбаби (5-7 штук);
  • листя кропиви (3-5 шт.);
  • пір’я часнику (3 шт.);
  • пір’я зеленої цибулі (3 шт.);
  • листи гороху;
  • паростки редиски (бадилля);
  • петрушка;
  • кріп;
  • молоде листя чорної смородини (2 шт.);
  • рослинна олія;
  • лимонний сік;
  • бальзамічний оцет.

Комусь може здатися, що листя кульбаби не смачні і класти їх у салат безглуздо. Але секрет у тому, щоб зривати їх потрібно із молодих рослин, які ще не зацвіли або навіть. якщо і зацвіли з серединки. Таке листя менше гірчить. Крім того, потрібно їх правильно готувати.

Останні новини:  Нічний Холодець, прозорий з ароматним запахом

Приготування салату

Для початку потрібно зібрати всю зелень, перебрати, позбутися твердих стебел. Обриваємо саме листя – і в гороху, і в редиски, і в смородини; забуваємо про коріння, стручки, ягоди.

Обробляємо кропиву: її потрібно ошпарити, а потім опустити в холодну воду. Обов’язково віджати зайву вологу. Пагони кульбаби перед різкою потрібно опустити в трохи підсолену воду на 30 хвилин. Це позбавить їх гіркоти. Але зовсім молоді листочки можна не замочувати зовсім. Спробуйте на смак, вони трохи гірчать, нагадуючи популярну сьогодні руколу.

Останні новини:  Як приготувати рис з квасолею та соєвим соусом

Уся зелень нарізається у глибоку миску. Дрібне листя можна навіть не різати в салат, а залишити як є.

Заправка до салату готується з двох столових ложок олії, чайної ложки оцту, сіль за смаком. Також можна додати перцю, трішки цукру, спецій, це додасть вишуканості страві. Зверху готовий салат можна прикрасити часточками лимона, листям м’яти, а також додати будь-яку іншу свіжу зелень, що є на городі – наприклад, шпинат, базилік, кінзу.

Варіації салату

Рецепт цієї страви можна змінювати. Наприклад, в одній з його варіацій з кропивою та кульбабою поєднують подорожник і щавель, крім того, додають у салат варені яйця, корінь редиски та квіти кульбаби.




Також зелень кульбаби та кропиви добре поєднується зі свіжою морквою. Для заправки використовується та сама рослинна олія з лимонним соком.

Останні новини:  Як спекти апетитні ажурні млинці

Ще один різновид салату з додаванням огірка, петрушки з кропом і зеленої цибулі

Можна вибрати будь-який рецепт на вибір, взявши за основу кульбабу та кропиву, та експериментувати на кухні! Представлений зелений салат у будь-якій варіації дуже актуальний у травні-початку червня, коли вже можна відшукати всі зазначені рослини у себе на городі та в околицях.

Сезонна зелень у свіжому вигляді містить багаж вітамінів та корисних елементів. А приготувати ці смачні салати може кожен, причому без особливих матеріальних витрат.


elegantwoman.kyiv.ua