Вчені виявили новий механізм утворення раку

16.07.2024   22:31    8

Група вчених з Національного університету Сінгапуру (NUS) на чолі з доктором Поллі Лейлі Чен з Інституту онкології Сінгапуру та медичної школи Йонг Лу Лін в NUS відкрила раніше невідомий механізм утворення раку.

Їх висновки стосуються процесу, званого редагуванням РНК. Код ДНК гена транскрибується в проміжний код, відомий як РНК, перш ніж транслюється в білкову молекулу, яка відіграє певну роль в клітині. Іноді РНК модифікується або редагується перед остаточним перекладом, в результаті чого виходить інший білковий продукт. Редагування РНК – це явище, яке дає клітині більш тонкий контроль над своїми білками.

Останні новини:  Хвороба Альцгеймера: 4 відмінності між віковим погіршенням пам’яті та деменцією

Дослідницька група вивчила РНК, що кодує білок під назвою “субодиниця катомера α” (COPA), яка впливає на розвиток раку печінки, стравоходу, шлунка та грудей, і вивчила, чи РНК, транскрибована з гена COPA, була відредагована або змінена в клінічних умовах. зразки ракових тканин печінки.

Вони виявили, що будь-яка дана комірка містить суміш як відредагованої, так і невідредагованої версії COPA. Коли переважає невідредагований або “дикий тип” COPA, клітина з більшою ймовірністю стане злоякісною. Навпаки, коли відредагований COPA є переважаючим, вважається, що він пригнічує заплутану молекулярну сигнальну мережу, звану сигнальним шляхом PI3K / AKT / mTOR. Коли цей шлях виходить з-під контролю, він викликає надмірне розмноження клітин, що може призвести до раку.

Їх результати були вперше опубліковані в науковому журналі Journal of Hepatology.

Останні новини:  5 порад для здорової спини від німецького товариства ортопедії

В даний час дослідники намагаються знайти спосіб посилити природні механізми редагування РНК в раковій клітині, щоб схилити чашу терезів на користь відредагованої версії COPA, тим самим пригнічуючи рак.

“Завдяки цим новим знанням ми тепер можемо вивчити, як редагування РНК від A до I сприяє розвитку раку, змінюючи їх білкові послідовності, і як ми можемо відновити процеси придушення раку, опосередковані редагуванням РНК в клітині”, – сказав доктор Чен.

Останні новини:  Вчені: Червоний язик є симптомом небезпечної хвороби


elegantwoman.kyiv.ua