Українських водіїв почнуть позбавляти прав після ДТП

26.07.2024   11:31    14

Юрист Євген Буліменко розповів про обставини, за яких водії можуть втратити свої водійські права, та про найчастіші випадки ДТП, які до цього призводять.

Згідно зі статтею 124 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), водій, який порушив правила дорожнього руху і спричинив пошкодження транспортних засобів, вантажу, доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд або іншого майна, може бути покараний:

  • Штрафом у розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн);
  • Позбавленням права керування транспортними засобами на строк від 6 до 12 місяців.
Останні новини:  На продаж виставили унікальний український спорткар Proteros Blade Nagual

Водії, які мають поліс обов’язкового страхування цивільноправової відповідальності (автоцивілка), звільняються від адміністративної відповідальності за пошкодження інших транспортних засобів.

Буліменко пояснив, що найчастіше водійські права вилучаються при ДТП з постраждалими або при значних пошкодженнях транспортних засобів, дорожніх споруд чи іншого майна. Права також можуть бути вилучені за створення аварійної ситуації.

“Рішення про вилучення прав приймають працівники поліції, які прибувають на місце ДТП,” – зазначив юрист.

Останні новини:  В Україні відбувся міжнародний мотопробіг на Honda Gold Wing

Водії можуть втратити права за порушення правил перетину залізничного переїзду, використання несправного транспортного засобу, або керування в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Після вилучення прав поліцією водієві видається тимчасове посвідчення водія на строк до трьох місяців. Далі справу розглядає суд, який ухвалює рішення про штраф або позбавлення прав.

“Якщо суд визнає водія винним, він має сплатити штраф і компенсувати збитки. У разі позбавлення прав, документи зберігаються у поліції до закінчення строку,” – пояснив Буліменко.

Останні новини:  Рейтинг найкращих перших автомобілів для початківців

Якщо суд закриває справу або обмежується штрафом, права повертаються водієві.


avtosota.com