Українцям розповіли, що буде зі світлом найближчим часом: чого очікувати

20.07.2024   10:49    32


Найближчим часом в українській енергосистемі очікується покращення ситуації. Цьому сприятиме скорочення термінів ремонтів енергоустаткування для підготовки його до осінньо-зимового періоду.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Він зазначив: через аномальні погодні умови енергетики намагаються максимально скоротити терміни там, де це можливо – “без загрози для ядерної та радіаційної безпеки”.

Уже найближчим часом ситуація покращиться. І це правда, я це підтверджую. … У нас побудована ремонтна кампанія таким чином, щоб атомна генерація працювала повним складом протягом осінньо-зимового періоду. І відповідно під це і всі строки адаптовані“, – йдеться у повідомленні.

Останні новини:  В Україні змінять одразу дев’ять міністрів: остаточний список

Водночас, наголосив Галущенко, мережні обмеження є наслідком постійних російських атак українських підстанцій. Що унеможливлює передачу всієї наявної генерації.

У нас є мережеві обмеження. Але знову-таки, чому це сталося. Це наслідок російських атак на підстанції. Це постійні удари і, на жаль, удари, які іноді досягають мети“, – визнав міністр.

Зі свого боку, голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький повідомив:у серпні буде більше генерації, ніж у липні. Причина – вихід із ремонтів енергоблоків, різних видів електростанцій.

Ми бачимо графік виходу з ремонтів енергоблоків, різних видів електростанцій. У серпні буде більше генерації, ніж, наприклад, у липні. Також велику роль грає спека і те, чи буде вона спадати. Адже це впливає як на наше споживання, так і на імпорт з Європи, бо там зараз також є проблеми з нестачею електроенергії. Якщо спека впаде в Україні і в Європі, це дасть можливість залучати більше електроенергії з європейського напрямку“, – йдеться у повідомленні.

Останні новини:  В Україні прогнозують здорожчання споживчого кошика на 30%

Що буде з відключеннями світла за кілька тижнів

Зі свого боку, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що восени в Україні можуть скасувати планові відключення електроенергії. Тобто графіки не застосовуватимуться. Однак це стане можливим лише за виконання низки умов – зокрема, в разі відсутності нових атак Росії по українській енергосистемі.

Останні новини:  Ольга Харлан виходить заміж

Інша умова – своєчасне закінчення ремонтів об’єктів атомної генерації.




Якщо не буде додаткових атак і пошкоджень, то за умови, що ремонти “Енергоатомом” будуть завершені вчасно й енергоблоки працюватимуть, ми маємо шанси у вересні пожити без обмежень. Та й у жовтні“, – сказав експерт.


chasdiy.org