Страх росіян перед новою мобілізацією досяг максимуму за рік

05.09.2024   18:41    1130

Триває війна в Україні, і після того, як на початку серпня ЗСУ увійшли в Курську область РФ, страх росіян перед новою мобілізацією досяг максимуму за рік.

Як пише The Moscow Times, захід української армії в Курську область, який триває четвертий тиждень, всупереч обіцянкам генералів, помітно підвищив стурбованість російських громадян загрозою нової мобілізації.

«За даними «Левада-Центру», у серпні 46% росіян побоювалися, що влада знову може оголосити масовий призов на війну, щоб поповнити чисельність армії, яка воює в Україні. Частка тих, хто не виключає нової мобілізації, практично зрівнялася з часткою громадян, які таких побоювань не мають (48%). Для порівняння: ще в лютому других було практично вдвічі більше, ніж перших – побоювалися нової мобілізації 34% респондентів, а не очікували її 59%», – ідеться в публікації.

Останні новини:  Росіяни стягують сили на Курському напрямку

Зазначається, що, за даними соціологів, рівень «мобілізаційного страху» в РФ досяг максимуму з вересня минулого року. Тоді повторення масового призову на війни побоювалися 59% росіян. У перші дні війни, у лютому 2022 року, переважна більшість громадян РФ – 66% – були впевнені, що Кремль обійдеться силами регулярної армії. Серйозно загрозу мобілізації сприймали тоді лише 28% опитаних.

Найбільший рівень побоювань у зв’язку з можливістю нової мобілізації в серпні 2024 року соціологи передбачувано зафіксували у молоді: 55% респондентів у віковій групі 18-24 роки і 50% серед тих, кому від 25 до 39 років. Найменше мобілізації побоюються пенсіонери (41%), при цьому вони ж найбільшою мірою вважають її «необхідною»: 20% проти 12% серед молодих людей (18-24 роки).

Останні новини:  У Держдумі запропонували підірвати ядерну бомбу на території РФ

Крім того, частіше за інших побоюються можливої загальної мобілізації ті, хто вважають, що справи в країні йдуть неправильним шляхом (60%); ті, хто не схвалює діяльність кремлівського диктатора Володимира Путіна (58%); ті, хто довіряє інформації з YouTube-каналів (54%), і ті, хто не підтримують дії РФ в Україні (55%).


newformat.info






1111529