В Україні офіційно заборонили пальмову олію

05.09.2024   13:41    397


Верховна Рада України прийняла законопроєкт №5148 “Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми”.

Член Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук повідомив, що за результатами голосування законопроєкт №5148 підтримало 293 народних депутати.

Коментар: Нарешті за три роки роботи маємо 293 голоси, законопроєкт 5148 прийнятий! І ось ця гидота тепер буде заборонена“, – сказав Дмитро Соломчук.

За словами нардепа, після підписання законопроєкту Президентом, ми зможемо повністю перейти на використання вітчизняних молочних та рослинних жирів.

Останні новини:  Буданов розповів про плани РФ по завершенню війни

Коментар: Тепер залишилося дочекатися підпису Президента, щоб перейти на українські молочні жири та підтримати місцевих фермерів“, – повідомив нардеп.

Дмитро Соломчук зауважив, що Україна щороку імпортує понад 200 тисяч тонн шкідливої пальмової олії, яка загрожує життю мільйонів українців, зокрема дітей. З 2015 року пальмова олія призвела до зростання онкозахворювань і хвороб серця на 24%.

Нагадаємо, що ініціатором цього законопроєкту є нардеп від Рівненщини Дмитро Соломчук. За його словами, раніше в Україні вже були спроби створити законопроєкт стосовно обмеження споживання трансжирів та гідрогенізованої пальмової олії у продуктах харчування, проте він не закінчився успіхом.

Останні новини:  Величезний павербанк. В Україні розробили акумулятор потужністю 1 МВт. Для чого (ФОТО)

Основними завданнями законопроєкту про заборону використання пальмової олії в Україні є:

  • заборона використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжут, льон, глютен) у дитячому харчуванні;
  • заборона використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво тощо);
  • штрафні санкції за порушення;
  • чітке та зрозуміле маркування харчової продукції, що містить пальмову олію.
Останні новини:  Росія хоче завершити війну до 2026 року, – Буданов

Зауважимо, що імпорт пальмової олії в Україну вкрай знижує розвиток вітчизняного фермерства. А скоротивши вживання “пальми” у харчові продукти можна було б значно підвищили обсяги споживання натуральних продуктів з українських ферм.





chasdiy.org






1111529