Учені розшифрували древній папірус про дитинство Ісуса Христа

27.07.2024   13:30    33

Німецькі вчені розшифрували стародавній папірус, на якому описується дитинство Ісуса Христа. Цей документ зберігався у державній бібліотеці Гамбурга.

Про це повідомляють Новини Планети з посиланням на Live Science.

З’ясувалося, що папірус, написаний грецькою мовою, багато років зберігався в бібліотеці, але не привертав уваги, оскільки його вважали буденним документом — особистим листом або списком покупок. До того ж, бажання розбирати цей текст відбивало і незграбне письмо автора.

Останні новини:  Жив на Землі 72 млн років тому: в Іспанії знайшли новий вид титанозавра

Проте папіролог Лайош Беркес з Берлінського університету імені Гумбольдта та професор Габріель Ноккі Маседо з Льєжського університету одного разу помітили на папірусі слово “Ісус”. Ретельніше вивчивши документ, вони зрозуміли, що це опис раннього дитинства Христа.

У документі, зокрема, розповідається, як п’ятирічний Ісус зліпив з глини горобців, а потім плеснув у долоні, і вони ожили. Ця історія не є сенсаційною — вона відома з апокрифу “Сказання Фоми про дитинство Ісуса”.

Друзі, терміново потрібно зібрати на DJI Mavic 3 для 154 ОМБр. Хто скільки може, окупанти самі себе не знищать. Долучитися до збору можна тут.

Останні новини:  Вчені виявили кажана з лапками, що світяться

Проте найстаріша версія цієї книги датується XI століттям. А знайдений папірус вчені датували IV-V століттями, що робить його найдавнішою копією записів про дитинство Христа.

Дослідники припускають, що цей текст був написаний учнем у школі або монастирі, що пояснює поганий почерк і нерівні лінії письма.