У США серед вулканічного попелу знайшли абсолютно новий вид стародавніх змій (фото)

24.07.2024   09:30    29

Палеонтологи виявили абсолютно новий вид стародавньої змії, яка жила на території сучасного штату Вайомінг 38 мільйонів років тому. Цей унікальний вид, названий Hibernophis breithaupti, вирізняється тим, що він впадав у сплячку, подібно до деяких сучасних ссавців.

Скам’янілі останки чотирьох особин Hibernophis breithaupti знайшли скупчені разом у гібернакулумі — невеликому просторі, де тварини збиралися, щоб зігрітися протягом зими. Це свідчить про те, що цей вид був соціальним, що нетипово для рептилій, пише Newsweek.

Останні новини:  Падіння астероїда показали на фото і відео

 

«Це справді незвичайно для рептилій», — говорить Майкл Колдуелл, професор палеонтології з Університету Альберти та один із співавторів дослідження. «З майже 15 000 видів рептилій, що живуть сьогодні, жоден з них не впадає в сплячку так, як це роблять підв’язкові змії».

Померли під час сплячки: у США серед вулканічного попелу знайшли абсолютно новий вид стародавніх змій (фото)
Новий вид змій знайшли у США. Джерело: JASMINE CROGHAN
Померли під час сплячки: у США серед вулканічного попелу знайшли абсолютно новий вид стародавніх змій (фото)
Вчені вважають, що Hibernophis breithaupti, як і сучасні підв’язкові змії, збиралися в групи, щоб зберегти тепло в холодні місяці. Така поведінка могла допомогти їм пережити зиму.

На жаль, ці рептилії загинули у своєму барлозі під час повені, а потім були скам’янілі в вулканічному попелі. Їх скам’янілі останки збереглися на рідкісному рівні повноти, що дозволяє дослідникам детально вивчити їх анатомію та дізнатися більше про еволюцію боїдів — родини змій, до якої належать Hibernophis breithaupti, а також сучасні амазонські удави та чагарникові пітони.




«Ми дізнаємося трохи більше про еволюцію боїдів у широкому сенсі», — прокоментував Колдуелл. «Схоже, що вони, ймовірно, починалися як відносно невеликі змії, що цікаво».

Останні новини:  Потужний спалах: на Філіппінах упав астероїд