Польща виділила 9 мільйонів злотих на розробку штучного мʼяса

24.07.2024   18:30    24

Національний центр досліджень і розвитку (NCBR) виділив LabFarm грант у розмірі понад 9 мільйонів злотих на розробку технології клітинного виробництва м’яса. Ці кошти будуть спрямовані на підтримку інноваційного способу виробництва м’яса, який базується на вирощуванні м’яса з клітин тварин поза організмом.

LabFarm є єдиним польським підприємством, яке займається виробництвом клітинного м’яса. Технологія передбачає вирощування м’яса з клітин тварин у біореакторах, що дозволяє отримати продукт, схожий за своїми властивостями на традиційне м’ясо, але без необхідності забою тварин.

Останні новини:  Жив на Землі 72 млн років тому: в Іспанії знайшли новий вид титанозавра

LabFarm подала заявку на грант у розмірі понад 16 мільйонів злотих, але в результаті отримала 9 мільйонів злотих терміном на 2 роки і 9 місяців. Фінансування розпочнеться з 1 серпня цього року і буде спрямоване на:

  1. Збільшення виробничих потужностей.
  2. Оптимізацію біопроцесів.
  3. Розробку оригінальних рецептів поживних речовин.
  4. Збільшення зайнятості.
Останні новини:  Науковці зафіксували потужний вибух в атмосфері Землі невідомого походження

Лабораторія LabFarm розпочала роботу в грудні 2022 року. Перша фаза проекту, яка передбачає розробку та дослідження, розрахована на 2 роки і включає етап культивування в біореакторах об’ємом до 200 літрів. До завершення цього етапу, в червні 2023 року, компанії вдалося представити перший прототип фрикадельки з клітинного м’яса птиці.

Окрім розробки клітинного м’яса, LabFarm планує створити прототип вологого корму для тварин і вже веде переговори з одним із британських виробників.

Останні новини:  Вчені виявили новий вид доісторичних котів

Очікується, що до кінця 2024 року цей ринок досягне вартості приблизно 9,3 мільярда доларів США, а до 2030 року – 25 мільярдів доларів США.

Підтримка NCBR є важливим кроком для розвитку технології клітинного виробництва м’яса в Польщі. LabFarm, як новатор у цій галузі, має великі перспективи на внутрішньому та європейському ринках, сприяючи стійкому та етичному виробництву м’яса.